Marek Majeský: Erik Tomáš ma žiadal o šírenie pozitívneho hodnotenia na jeho osobu

Marek Majeský: Erik Tomáš ma žiadal o šírenie pozitívneho hodnotenia na jeho osobu Foto: FB M. Majeský

Herec Marek Majeský dnes zverejnil na facebooku status, v ktorom opísal, ako ho poslanec Smeru a mediálny poradca Roberta Fica Erik Tomáš žiadal o podporu.

 

Tomáš je jedným z najvážnejších kandidátov Smeru na uvoľnené miesto na post ministra kultúry po Marekovi Maďaričovi.

„Kolegovia, umelci! Chcel by som sa ostro ohradiť k včerajšiemu článku na serveri topky.sk s titulkou: “Kandidátom na ministra kultúry je Erik Tomáš: Umelci ho podporujú!” Názov titulky je zavádzajúci a nepravdivý. Keďže sa považujem za umelca, odporučil by som autorom doplniť daný názov minimálne spresňujúcim slovíčkom: NIEKTORÍ ....umelci ho podporujú. Ja osobne ho za ministra kultúry nepodporujem!,“ takto začal Majeský a v ďalšom texte popísal príbeh, ako sa dostal v týchto dňoch do kontaktu s Erikom Tomášom.

Minulý týždeň v stredu sa mu ozval kamarát z umeleckej branže, s ktorým sa stretáva na futbalových tréningoch, s pracovnou ponukou. „Keďže doteraz sme nikdy umelecky nespolupracovali, prekvapilo ma to a dohodli sme sa, že si to premyslím a budem ho informovať... Aké však bolo moje prekvapenie, keď mi na záver rozhovoru nenútene sprostredkoval prosbu Erika Tomáša, s ktorým som sa tiež poznal z videnia z jeho občasných návštev spomínaných futbalových tréningov.“

Erik Tomáš dotyčného poprosil o, na prvé počutie, drobnú vec, „aby obvolal chalanov z týchto tréningov a poprosil ich o to, že keby boli niekedy médiami alebo v umeleckej brandži konfrontovaní s názorom na jeho osobu ohľadom jeho vzťahu ku kultúre, aby ho prezentovali ako človeka, ktorý má k nej pozitívny vzťah.“

Majeského tento telefonát zaskočil. O chvíľu sa jeho prekvapenie znásobilo, keď mi zatelefonoval osobne Erik Tomáš a informoval ho o tej istej prosbe. „Zopakujem: v prípade aj neverejnej komunikácie v spoločnosti a hlavne v kultúrnej obci na tému jeho vzťahu ku kultúre a jeho kultúrnosti, šíriť jeho pozitívny obraz skrz moju osobu.
Argumentoval mi hlavne tým, že z jeho strany je to hlavne obrana na vyhlásenie môjho kolegu Riša Stankeho na jeho adresu v Denníku N, kde sa Rišo vyjadril v tom zmysle, že Erik Tomáš nemôže byt kandidátom na ministra kultúry, keď ho nikdy nevidel v divadle.“

Erik Tomáš následne Majeskému vymenoval niekoľko predstavení, ktoré navštívil. „Povedal som, že nie,“ povedal Majeský.

Majeský spomína ešte jednu vec, že na druhý deň ráno bol hosťom v živom vysielaní Radia AKTUAL na tému spoločenskej situácie na Slovensku a jedna z posledných otázok moderátorky bola: Aký má názor na kandidatúru Erika Tomáša na ministra kultúry.

„Kategoricky som jeho kandidatúru odmietol, ale pristihol som sa, že mi podprahovo zostala v hlave jeho plazivá argumentácia, že nie je nekultúrny človek a chodí aj do divadla... Tak som to aj odinterpretoval v rozhovore,“ dodal Majeský.

Erik Tomáš pre Denník N rozhovor s Majeským potvrdil.

„Mareka Majeského si vážim ako herca i kamaráta, ktorého roky poznám z futbalu. Zrejme aj pod vplyvom emócií, ktoré v súčasnosti hýbu Slovenskom, mal potrebu takto nešťastne interpretovať náš telefonický rozhovor. Nikdy som ho o žiadnu podporu mojej nominácie na post ministra kultúry nežiadal, lebo žiadna takáto nominácia neexistuje. Len ma zaujímal jeho názor ako kamaráta a človeka z branže na takúto teoretickú možnosť, keďže moje meno bolo jedným z tých, ktoré boli predmetom diskusie vo vedení strany,“ povedal pre Denník N Tomáš. „Poprosil som ho aj, aby hercom, ktorí tvrdili, že ma nikdy nevideli v divadle, povedal, že do SND chodievam pravidelne. Rešpektujem jeho názor, že ma nepodporuje, čo mi mohol povedať aj osobne,“ dodal.