Toto sú redaktori, ktorých dnes Rezník nečakane prepustil

Toto sú redaktori, ktorých dnes Rezník nečakane prepustil Foto: Archív redaktorov

V RTVS sa dnes začali personálne čistky. Najprv sa redaktori dozvedeli, že RTVS rozviaže spoluprácu s viacerými redaktormi, vraj na „ukľudnenie situácie." 

 Následne začalo vedenie spravodajstva volať jednotlivých redaktorov, ktorým oznámilo, že sa môžu zbaliť a do práce chodiť nemusia. V piatok takto bleskovo ukončila RTVS spoluprácu so štyrmi redaktormi, ktorí mali s RTVS podpísanú externú spoluprácu. Zhodou okolností všetci štyria sú podpísaní pod otvoreným listom, v ktorom 60 redaktorov a editorov kritizovalo pomery v spravodajstve.

Odporúčame aj: V spravodajstve RTVS sa začali čistky

V rozhovore pre Omédiách.com netaja prekvapenie ale aj nespokojnosť s tým, ako sa dozvedeli o ukončení spolupráce a aké dôvody im šéfka spravodajstva Hana Lyons povedala:

Matúš Baňovič (redaktor domáceho spravodajstva RTVS):

Foto: Archív M. B.

 "Nikdy som od súčasného vedenia nepočul výhrady k mojej práci. Áno, na poradách, keď vedieme diskusiu, rozprávame sa, čo by mohlo byť lepšie, ale nemyslím si, že to sú dôvody na hodinové prepustenie. Konkrétne dôvody prepustenia som nepočul. Hana Lyons (šéfka televízneho spravodajstva) mi povedala, že feedback na moje reportáže posielala editorom a oni majú konkrétne výhrady. Keď som sa pýtal editora dnes Igora Rabatina, odmietol, že by také maily dostal. Zdôraznila, že to nie je kvôli otvorenému listu. Takisto, a to neviem či mám chápať ako dôvod, Hana Lyons povedala že mam kvality junior redaktora a nechápe, prečo som pracoval na politických témach, a prečo som niekoľkokrát otváral večerné správy."

Matúš Baňovič nastúpil do spravodajstva RTVS v roku 2015, na základe vypísaného konkurzu. Predtým pôsobil v RTVS na pozícii junior redaktora. V minulosti pracoval aj pre tablet.tv a zoznam.sk.

 

Matúš David (redaktor zahraničného spravodajstva RTVS)

Archív M.D.„Keď mi šéfka Hana Lyons oznamovala, že od budúceho mesiaca so mnou v spravodajstve nepočíta, nemenovala žiadne konkrétne kritické výhrady súvisiace s mojou prácou ako redaktora. Povedala len, že som sa dostatočne nestotožnil s predstavou vedenia o budúcom smerovaní zahraničného spravodajstva. Za druhý dôvod ukončenia spolupráce označila fakt, že som povedal, že súčasnému vedeniu nedôverujem. Je to pravda. Nedôverujem, a preto som okrem podpisu otvoreného listu viackrát vyjadril obavy o budúce smerovanie spravodajstva a publicistiky RTVS v rukách bývalých hovorcov, ktorí dosiaľ nepredstavili jasnú víziu ďalšieho smerovania našich Správ. Práve naopak, verejnými vyjadreniami podkopali aj zvyšky svojej profesionality a dôvery, takej nevyhnutej pre prácu veľkého kolektívu. Veľmi ma mrzí spôsob, akým so mnou po takmer 5 rokoch pôsobenie v redakcii zahraničia RTVS ukončili spoluprácu. Nerozumiem tomu a nie som si vedomý žiadnych pochybení. Vždy mi záležalo na tom, aby verejnoprávne spravodajstvo, hnané profesionálmi bez akýchkoľvek náznakov konfliktu záujmov, napredovalo a zdokonaľovalo sa. Ako novinár som sa vždy riadil princípmi serióznej a modernej žurnalistiky. Podľa súčasného vedenia, ktoré so mnou vo veľmi rýchlom čase a nečakane ukončilo spolupráce, to nestačí."

Matúš David je v RTVS približne 7 rokov, od roku 2013 ako zahraničiar. Pokrýval voľby v Poľsku, ČR, Summit NATO, témy utečencov v Nemecku. Absolvoval stáž IVLP organizovanú ministerstvo zahraničia USA so zameraním na zahraničnú politiku USA.

Odporúčame aj: Zuzana Kovačič Hanzelová: V RTVS je tvrdá normalizácia. Vedenie sa snaží pretláčať hlúposti do vysielania

Jana Masárová (kultúrna redaktorka)

Na Facebooku zdieľala otvorený list ale aj rozhovor s Oľgou Bakovou, ktorú vedenie vyhodilo, s komentárom „toto je veľmi zlé.“

Archív: J. M.

"Hana Lyons mi povedala, že so mnou už v máji nerátajú, že mám odovzdať karty a zbaliť si veci. Hneď som sa pýtala na dôvody, dostala som veľmi nejasne formulovaný argument, že vraj som v minulosti niekam mala ísť a som nešla, alebo som nemohla alebo nechcela... Nevyrozumela som z toho, čo to ma znamenať, lebo ja sama som sa do práce núkala aj mimo služby, počas voľných víkendov, keď boli kultúrne akcie a vedela som, že by v redakcii na to nemohol nikto ísť, tak som radšej prišla ja v čase voľna. Takže som ju požiadala, aby mi to vysvetlila a konkretizovala. Na to som dostala odpoveď, že konkretizovať nebude a že mi to nemusí vysvetľovať. Spýtala som sa, či to súvisí s mojimi dlhodobými kritikami živých vstupov v ranných správach, či mala na mysli toto, lebo priznávam, že som viackrát s editormi a Mirom Frindtom riešila nakoľko sú opodstatnené živé vstupy v ranných správach, len aby boli, keď som mala napríklad pripravenú inú tému z kultúry. Čo som však ja považovala za normálne, že sa s editorom bavíme o témach, možno až polemizujeme a nie ako dôvod na vyhadzov. Takže som si to tak vyhodnotila, že asi toto mala na mysli. Samozrejme, musím spomenúť, že som signatárom kritického listu redaktorov spravodajstva a si myslím, že to určite zavážilo, aj keď vedenie to popiera. Mrzí ma to veľmi, ani nie za seba, ale za kultúru, za to, že nebudem môcť ľuďom sprostredkovávať dianie v kultúre. A takisto ma to mrzí za všetkých mojich kolegov, ktorí odchádzajú so mnou, lebo sú všetci profesionálni a šikovní redaktori, ktorí budú inštitúcii veľmi chýbať. Myslím si, že ak by sa hodnotila iba naša práca, nebol by žiaden dôvod na náš odchod."

Do spravodajstva RTVS nastúpila v roku 2013, ešte počas vysokej školy.

Odporúčame aj: Z RTVS sa rozhodla odísť moderátorka relácie K veci, príčinou je vedenie. Odchádzajú aj ďalší

Kristián Čekovský: (redaktor domáceho spravodajstva RTVS)

Začiatkom apríla zdieľal nArchív K. Č.a facebooku otvorený list, ku ktorému napísal tento status: „Novinárčina je najmä o nezávislosti. A my si tú svoju, ktorú robíme pre Vás, strážime telom aj dušou. Stále Vám prinášame a chceme prinášať tie najlepšie a najobjektívnejšie správy. To však bude možné len vtedy, ak nás budú viesť profesionáli. V tejto chvíli, žiaľ, už ten pocit nemám. Držte palce. Nie mne, nie RTVS, ale sebe. RTVS je Váš rozhlas a televízia. #nezavislaRTVS“

 „Z RTVS odchádzam po ôsmich rokoch. To, že mi vždy išlo o poctivú žurnalistiku, snáď posúdia diváci. Ja som sa celý čas snažil priniesť čo najviac užitočných a overených informácií. V redakcii som sa venoval najmä doprave. V minulosti som viackrát poukázal napríklad na nevýhodné nákupy, či prešľapy štátneho dopravcu ZSSK. Mne osobne uviedla šéfka TV spravodajstva Hana Lyons ako oficiálne dôvody obsahové nedostatky mojich reportáží. O aké nedostatky ide mi ale nevedela povedať. Keď som povedal, že je to od nich neprofesionálne, povedala mi aj neoficiálny dôvod nepredĺženia spolupráce - každá akcia vyvoláva reakciu. To si myslím hovorí za všetko. Vedenie sa doteraz nevie vysporiadať so zverejnením otvoreného listu, v ktorom sme ich kritizovali a toto je ich riešenie. Musím povedať, že sa úprimne obávam o ďalšie smerovanie nielen spravodajstva, ale celej RTVS.“

V RTVS pracuje od vysokej školy.

Takto stručne dnes vedenie vysvetlilo prepúšťanie: "Viacerým redaktorom skončila dohoda o externej spolupráci a vedenie spravodajstva sa rozhodlo, že ju k dnešnému dňu trom z nich nepredĺži. Interné manažérske rozhodnutia, ktoré súvisia so zabezpečením programovej služby v oblasti spravodajstva, RTVS komentovať nebude," napísala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na facebooku.