Súd zakázal Skylinku šíriť Markízu v ČR a Novu na Slovensku

Súd zakázal Skylinku šíriť Markízu v ČR a Novu na Slovensku Foto: Markíza

Bratislavský okresný súd zakázal prevádzkovateľovi satelitnej televízie Skylink, spoločnosti M7 Group, šírenie kanálov TV Nova na Slovenskom a TV Markíza v Česku. Informovala o tom dnes Markíza, ktorá rovnako ako Nova patrí do skupiny CME.

 

Súd rozhodol formou predbežného opatrenia rovnako ako predtým Mestský súd v Prahe, ktorý v júli zakázal šíriť programy TV Nova na slovenskom území a TV Markíza v ČR a už v júni rovnako rozhodol v prípade programov FTV Prima na Slovenskom.

Televízni vysielatelia podali návrh na nariadenie predbežného opatrenia po tom, čo Skylink v júni vrátil do svojej platenej ponuky ich kanály. Spoločnosť M7 Group potom na začiatku augusta oznámila, že pozastavila možnosť aktivovať slovenské služby Skylinku u predajcov v Českej republike a naopak.

Člen predstavenstva firmy M7 Group Jaromír Glisník sa po júnovom opätovnom zaradení programov do ponuky odvolával na pravidlo voľného pohybu tovaru a služieb v rámci Európskej únie. Hovorca Skylinku Marek Němec neskôr uviedol, že sa zmenila iba skutočnosť, že zákazník namiesto dvoch prístupových dekódovacích kariet potreboval len jednu. Nemusel tak dvakrát hradiť registračný poplatok.

Vysielatelia ale oponovali, že M7 Group nelegálne distribuuje stanice mimo licencované územie. Prevádzkovatelia sú v takomto prípade vystavení postihom zo strany globálnych poskytovateľov autorských práv u zahraničných relácií.

České televízne stanice boli u Slovákov dlhodobo obľúbené a ich podiel na celkovej sledovanosti sa v minulosti pohyboval okolo 12 percent.