Na RTVS pôjde Sanitka II., Šťastný smoliar a ďalšie české novinky

Na RTVS pôjde Sanitka II., Šťastný smoliar a ďalšie české novinky

RTVS a Česká televízia budú užšie spolupracovať. Generálni riaditelia RTVS a Českej televízie Václav Mika a Petr Dvořák vo štvrtok v Prahe podpísali memorandum o spolupráci.


Spolupráca sa bude týkať nielen umeleckej tvorby v oblasti programu, ale tiež vývoja spoločných formátov, spravodajstva, techniky a technológií, nových médií, ľudských zdrojov a komunikácie.

RTVS získala licenčné práva na vianočnú rozprávku Šťastný smoliar či seriál Cirkus Humberto. Rokovania medzi oboma televíziami prebiehajú aj k ďalším licenciám, momentálne napríklad k uvedeniu seriálu Sanitka II. Spoločným projektom, ktorý v súčasnosti vysielajú RTVS a ČT, je nedeľný cyklus Colnica. Slovenská televízia už dlhodobo uvádza napríklad dokumentárny cyklus Na ceste a Na ceste po Česku.

Na základe memoranda ponúkne ČT ďalšie licencie pre územie Slovenskej republiky prednostne verejnoprávnej RTVS.

"Česká televízia je pre nás inšpiráciou a vzorom v mnohých oblastiach a práve na spoločných základoch a tradíciách oboch médií chceme stavať aj v budúcnosti," povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Dvořák a Mika sa poznajú už dlhšie. Obaja v rovnakom čase riadili súkromné televízie Markízu a Nova. „Podpis memoranda ... je formálnym potvrdením toho, čo nás s Petrom Dvořákom spája už dlhšiu dobu, a to je symbióza, dôvera a spoločný cieľ," povedal Mika.