James Bond má vážny problém s alkoholom, uvádza štúdia (VIDEO)

James Bond má vážny problém s alkoholom, uvádza štúdia (VIDEO) Foto z filmu

James Bond, agent s povolením zabíjať? Skôr agent s povolením popíjať, uvádzajú novozélandskí vedci v štúdii, podľa ktorej má 007 vážny problém s alkoholom.

 

Ich práca vyšla v odbornom časopise Medical Journal of Australia, ktorý je seriózny - ale do vianočného čísla rád zaraďuje špeciálne témy.

Vedci sa pozreli 24 bondoviek od Dr. No z roku 1962 po Spectre z roku 2015. Sústredili sa pritom predovšetkým na to, aké množstvo alkoholu najslávnejší britský filmový agent pije, a čo potom pod vplyvom alkoholu robí.

Zistili, že Bond je nielen pripravený vypiť čokoľvek, ale vo veľkom sa pod vplyvom alkoholu púšťa do nebezpečných aktivít.

"Zistili sme častú konzumáciu alkoholu pred bitkou, riadením rôznych vozidiel - vrátane naháňačiek - hraním s vysokými stávkami, ovládaním zložitých strojov alebo zariadení, kontaktom s nebezpečnými zvieratami, extrémnymi športovými výkonmi a pohlavným stykom s vrahyňou, občas so zbraňou alebo nožom v posteli," povedal hlavný autor štúdie, profesor Nick Wilson z Univerzity v Otago.

Smrtiace zvieratá, s ktorými Bond bojoval bezprostredne po konzumácii alkoholu, zahŕňali hady, tarantuly a dokonca aj varana komodského známeho tiež pod označením komodský drak.

"Pri jednej príležitosti po tom, čo počas obeda pil alkohol, naháňal May Day po Eiffelovej veži, skočil na strechu vysokorýchlostného výťahu, riadil bezohľadne ukradnuté taxi po chodníkoch a uliciach Paríža ... a potom skočil asi desať metrov z mosta cez strechu lode," uvádza štúdia.

Podľa jej zistení je pitie alkoholu stálou súčasťou všetkých bondoviek počas posledných šiestich desaťročí a v skúmaných 24 filmoch sa vyskytuje 109krát. Bond spĺňa šesť z jedenástich kritérií diagnostického a štatistického manuálu DSM-5 pre závažnú alkoholovú závislosť.

Napríklad vo filme Quantum of Solace do seba Bond obráti šesť koktailov Vesper na báze džinu s vodkou. "To sa rovná 24 jednotkám alkoholu, čo by znamenalo hladinu alkoholu v krvi zasahujúcu do smrteľných hodnôt," povedal profesor Wilson.

"To však bolo stále málo v porovnaní s inou bondovkou, kde James Bond počas jediného dňa vypil 50 jednotiek alkoholu, čo je množstvo, ktoré by prakticky kohokoľvek zabilo," dodal.

Sú tu však aj dobré správy. Bondovo užívanie alkoholu ako zbrane v priebehu času pokleslo. Už do seba nehádže pohára takou rýchlosťou a pri bitkách nepoužíva rozbité fľaše. Od roku 2002 sa navyše na plátne neobjavuje s pohárom alkoholu a cigaretou zároveň.

Aj jeho zdravie sa zdá byť v poriadku. Nejaví známky kazenia zubov od neustáleho šampanského na raňajky, a tiež jeho pleť vyzerá dobre.