Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia Foto: BNR

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).

 

Dôvodom je škandál okolo toho, že Kostov v septembri prerušil vysielanie BNR kvôli programu, v ktorom rešpektovaná redaktorka upozorňovala na neprávosti v bulharskej justícii.

Rozhodnutie odvolať Kostova tri mesiace potom, čo bol radou do funkcie vymenovaný, schválili traja z piatich členov SEM, zvyšní dvaja sa hlasovania zdržali. Predsedníčka rady Sofija Vladimirovová tento krok zdôvodnila tým, že generálny riaditeľ 13. septembra na päť hodín prerušil vysielanie hlavného programu BNR Horizont, hoci táto rozhlasová stanica musí vysielať nepretržite 24 hodín denne.

Kostov s rozhodnutím regulátora nesúhlasí. Oznámil, že sa proti nemu odvolá na súde. Tvrdí, že vysielanie bolo prerušené z technických dôvodov kvôli opravám vysielacieho zariadenia. Toto vysvetlenie však rada neprijala.

Kostov totiž predtým suspendoval spravodajkyňu a rozhlasovú hlásateľku Silviu Velikovovú. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že porušila pracovnú zmluvu, keď ako hosť v jednej z relácií vyzvala poslucháčov, aby sa zúčastnili protestov proti vymenovaniu nového generálneho prokurátora.

Prípad vyvolal protesty bulharských novinárov, ktorí ho označili za pokus o obmedzenie slobody slova. Udalosť sa stretla s kritikou u organizácií na ochranu ľudských práv a bulharskej kancelárie Asociácie európskych novinárov (AEJ).