Mika chce spustiť tretí kanál. Bude bojovať o viac peňazí

Mika chce spustiť tretí kanál. Bude bojovať o viac peňazí

RTVS chystá nový seriál, novú zábavnú šou, nové počasie, pokračujú zmeny v spravodajských formátoch.

 

Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika v online rozhovore pre čitateľov Pluska.sk hovoril o novinkách v RTVS aj o tom, že chce bojovať za vyššie zdroje pre RTVS. "Slovenská televízia má finančné prostriedky oproti ČT päťnásobne nižšie, to je fakt. Koncesie sa nezvyšovali 10 rokov, medzičasom sme stratili reklamu. Prostriedky zmluvy so štátom len čiastočne nahrádzajú tento výpadok príjmov... S týmto stavom nemôžem byť spokojný a budeme bojovať za vyššie zdroje pre budúcnosť, aj preto, aby sme mohli pripraviť tretí program, ktorý máme koncepčne a obsahovo predpripravený," povedal Mika."Technicky sme pripravení šíriť tretí kanál. Obsahovo by mal priniesť alternatívu k Jednotke a Dvojke, ak prezradím viac, nielen čisto športovú, ale pri súčasnom systéme financovania na to, úprimne nemáme," povedal Mika.

ČT chystá samostatný detský kanál. „Celodenný kanál pre detského diváka jednoducho priniesť nemôžeme. Na dvojke vysielame pôvodné slovenské večerníčky, naviac pripravujeme viac detskej tvorby už na jeseň detský formát a pracujeme aj na pôvodnej detskej dramatickej tvorbe."

V online rozhovore prezradil napríklad, že v blízkom čase bude mať predpoveď počasia nový formát s novým vizuálom aj grafikou. „Našou aktuálnou a top prioritou je zlepšenie kvality a informačnej hodnoty spravodajstva."

Mika chce priniesť na obrazovku aj pravidelné ranné vysielanie: Dobré ráno Slovensko. "Jeho spustenie je v prvom rade závislé od vytvorenia dostatočného obsahu, najmä spravodajského. Aby sme trh obohatili o viac a nových informačných zdrojov a pripravili kvalitatívnu alternatívu k súčasným formám na trhu."

Na jeseň prinesie STV vlastný seriál, aj pokračovanie Kriminálky Staré mesto. „Pokračujeme aj s formátom zábavy (pravdepodobne Milujem Slovensko - pozn.red.), k osvedčenému formátu sa pridá jeden subformát," povedal.

Mika netají, že má rád výpravné šou. "Plánujeme veľké šou, viac orientované na rodinného diváka, aj s prvkami skôr verejnoprávneho obsahu. Takú formu zábavy, ktorá aj niečo prináša a nebodaj zanechá aj stopu."