Harrymu a Meghan po rozhovore, ktorý vyvolal búrlivé diskusie, rekordne klesla obľúbenosť (VIDEO)

Harrymu a Meghan po rozhovore, ktorý vyvolal búrlivé diskusie, rekordne klesla obľúbenosť (VIDEO) Reprofoto youtube CBS

Britskému princovi Harrymu a jeho manželke Meghan po ich rozhovore s moderátorkou Oprah Winfreyovou klesla obľuba u britskej verejnosti na najnižšiu úroveň za dobu merania. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu agentúry YouGov. Vnímanie zvyšných členov kráľovskej rodiny i monarchie ako takej interview takmer neovplyvnilo.

V široko diskutovanom rozhovore Harry a Meghan hovorili o dôvodoch svojho odchodu z Británie. Meghan, ktorá je rasovo zmiešaného pôvodu, sa v rozhovore okrem iného posťažovala, že sa nemenovaný člen kráľovskej rodiny pýtal, ako tmavú pleť môže mať jej syn, až sa narodí. Uviedla tiež, že intenzívny tlak okolia i médií ju dohnal až k myšlienkam na samovraždu.

Zatiaľ čo v čase pred rozhovorom sa popularita páru mierne zvyšovala, po jeho odvysielaní klesla na doteraz najnižšiu úroveň. Obľuba Harryho sa oproti 2. marcu znížila o 15 percentuálnych bodov a podľa YouGov je prvýkrát v Spojenom kráľovstve viac tých, ktorí ho vidia negatívne, než tých, ktorí k nemu prejavujú sympatie. Podobne negatívny trend je zjavný aj u Meghan, ktorá však už pred rozhovorom bola nesympatická viac ako polovici Britov.

Názory na dvojicu členov britskej kráľovskej rodiny sa značne líšia v závislosti na veku opýtaných. Bezmála 60 percent respondentov medzi 18 a 24 rokmi uviedlo, že majú Harryho radi. V prípade Meghan to bolo 55 percent. Úplne odlišný obrázok ponúka kategórie ľudí nad 65 rokov, kde vyjadrilo Harrymu priazeň iba 27 percent opýtaných. Vojvodkyňu zo Sussexe má momentálne v obľube dokonca len 13 percent respondentov v tejto vekovej skupine.

Odporúčame aj: Princ William vystúpil na obranu kráľovskej rodiny

Dáta spoločnosti ďalej ukazujú na to, že informácie zverejnené v rozhovore s Winfreyovou nemali vplyv na popularitu ostatných členov kráľovskej rodiny. Jedinou výnimkou je Harryho otec princ Charles, ktorého v poslednom výskume negatívne hodnotí 42 percent Britov. Začiatkom marca to bolo iba 36 percent. Harry o svojom otcovi v rozhovore povedal, že mu prestal dvíhať telefón a nechal ho v ťažkej situácii bez reakcie.

Podľa YouGov nemal rozhovor príliš vplyv ani na vnímanie britskej monarchie ako takej. Približne 63 percent Britov si myslí, že by Británia mala zostať monarchiou. V októbri minulého roka to bolo 67 percent. Len mierne - z 21 na 25 percent - stúpol počet tých, ktorí by mali radšej volenú hlavu štátu.