Maroš Žilinka, ktorý v utorok ušiel pred novinármi, sa rozhodol prehovoriť len pre TA3 (VIDEO)

Maroš Žilinka, ktorý v utorok ušiel pred novinármi, sa rozhodol prehovoriť len pre TA3 (VIDEO) Reprofoto TA3

Nový generálny prokurátor selektuje medzi novinármi, ktorým na otázky odpovie a ktorým nie. Pri kauze únosu Vietnamca si vybral výhradne TA3.

V utorok novinári márne čakali na vysvetlenie nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku na dôvody, prečo časť vyšetrovania kauzy únosu uzavrel s tým, že skutok sa nestal. Po neverejnom rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť pred novinármi ušiel.

„Pán Žilinka je to nedôstojné… prečo utekáte…. Takto sa správal Dobroslav Trnka,“  kričali naňho novinári, ktorí ho naháňali po parlamente až po východ z budovy.

 Ani po rokovaní výboru pre obranu a bezpečnosť nie je jasné, prečo generálna prokuratúra nevyšetruje podozrenia súvisiace s použitím vládneho špeciálu pri únose vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom v lete 2017.

Maroš Žilinka sa rozhodol prehovoriť, ale len pre TA3

 Spravodajská televízia pripravila dnes Špeciálne štúdio o 16:30, v ktorom sa s Marošom Žilinkom rozprával moderátor Rastislav Ilijev.

"Po včerajšom úteku Maroša Žilinku z parlamentu pred novinármi som ho dnes (už niekoľkýkrát) požiadala o rozhovor, aby mohol kauzu únosu Vietnamca predsa len vysvetliť. "Dobrý deň p. redaktorka, zatiaľ platí naše predchádzajúce stanovisko, p. generálny prokurátor SR momentálne nemôže vyhovieť Vašej žiadosti o rozhovor," napísala na faceboooku novinárka Denníka N. "Tak už viem prečo. Načo by generálny prokurátor odpovedal na otázky novinárov, ktorí sa prípadu roky venujú, keď môže odpovedať na otázky moderátora TA3, ktorého uvidí možno prvýkrát v živote? Presne takto to robili Trnka, aj Čižnár," dodala Tódová.

Prečo teda Žilinka utekal pre novinárskymi otázkami?

„Ja som človek, ktorý nemá čo kryť, vždy som sa s otvorenými očami pozrel novinárom do tváre a komentoval som aj nepríjemné otázky. Tak som postupoval aj na výbore. Keď som skončil na zasadnutí výboru, tak som išiel, neutekal som, ja nemám dôvod utekať a určite nie pred pravdou. Ale k tak vážnej a dôležitej veci, ako je tento prípad, nepovažujem za dôstojné informovať verejnosť niekde na chodbe," povedal Žilinka v rozhovore na TA3.

Na otázku, či k prípadu zvolá tlačovku, reagoval, že sa nechystá.

"Nech mi je dovolené, aby si generálny prokurátor určil sám spôsob, miesto a čas informovania verejnosti o tak závažných veciach," dodal.

Minulý rok v rámci vypočutia kandidátov vysvetľoval Žilinka aj svoje vzťahy s podnikateľom Michalom Gučíkom, bývalým riaditeľom TA3, ktorý má blízke vzťahy so spolumajiteľom TA3 Ivanom Kmotríkom. Žilinka vtedy odpovedal, že ho pozná desať rokov a stretávajú sa na narodeniny, meniny aj na Vianoce. 

V deň vymenovania Žilinku za generálneho prokurátora zverejnil člen poslaneckého klubu SaS Ondrej Dostál blog, v ktorom uviedol, že má informácie o tom, že v prospech nového generálneho prokurátora loboval práve Michal Gučík.

Požiadali sme o vyjadrenie hovorcu generálneho prokurátora Dalibora Skladana, prečo Žilinka selektuje medzi novinármi, zatiaľ na otázky nereagoval.