BBC sa po rokoch ospravedlnila za spôsob získania kontroverzného rozhovoru s princeznou Dianou (VIDEO)

BBC sa po rokoch ospravedlnila za spôsob získania kontroverzného rozhovoru s princeznou Dianou (VIDEO) Reprofoto BBC

Britská televízna stanica BBC sa dnes ospravedlnila za spôsob, akým v roku 1995 získala rozhovor s princeznou Dianou, v ktorom prvýkrát verejne odhalila podrobnosti zo svojho rozpadajúceho sa manželstva s princom Charlesom. Podľa nezávislého vyšetrovania, ktoré viedol bývalý sudca John Dyson, použil novinár Martin Bashir podvodné správanie vrátane klamstiev a sfalšovaných dokumentov. Informovala o tom agentúra Reuters.

BBC začala vyšetrovanie v novembri minulého roka potom, čo brat zosnulej Diany Charles Spencer vzniesol obvinenie, že mu Bashir pred viac ako 25 rokmi ukázal falošné bankové výpisy, aby si získal jeho dôveru a zaistil si zoznámenie s Dianou.

Podľa vyšetrovacej správy konal Bashir nevhodne a porušil pravidlá čestného správania. "Sama BBC potom nedodržala vysoký štandard morálnej zásadovosti a otvorenosti, ktoré sú jej typickým znakom," dodala správa.

"Hoci správa uvádza, že Diana, princezná z Walesu, bola nadšená myšlienkou rozhovoru s BBC, je jasné, že samotný proces získania tohto rozhovoru nezodpovedal tomu, čo má verejnosť právo očakávať," vyhlásil dnes generálny riaditeľ BBC Tim Davie. "Veľmi sa za to ospravedlňujeme ... BBC nemôže po viac ako štvrť storočí vrátiť čas, ale môžeme sa plne a bezpodmienečne ospravedlniť," dodal.

Rozhovor s princeznou Dianou bol pre BBC veľkým úlovkom. Práve v tomto rozhovore Diana povedala preslávenú vetu: "V tomto manželstve sme boli traja." Bolo to prvýkrát, čo úradujúci člen kráľovskej rodiny prehovoril tak otvorene o živote v nej.

V šokujúcom rozhovore, ktorý v Británii sledovalo viac ako 20 miliónov divákov, Diana vôbec prvýkrát prehovorila o svojom nešťastnom manželstve s Charlesom, o nevere, bulímii či Charlesovom vzťahu s Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

Dianin brat Charles Spencer povedal, že ho Bashir presvedčil, aby ho zoznámil so svojou sestrou, s pomocou tvrdenia, že Dianu odpočúvajú tajnej služby. Ukázal mu tiež sfalšované bankové výpisy, z ktorých malo vyplývať, že dvaja ľudia z princezninho okolia dostávajú zaplatené za poskytovanie informácií o nej. Bashir podľa jeho slov klamal tiež princeznej Diane; údajne jej povedal vymyslené historky o kráľovskej rodine, aby posilnil jej pocit, že sa proti nej všetci spikli.

Diana, ktorá v čase rozhovoru žila s následníkom britského trónu princom Charlesom odlúčene, sa s ním v roku 1996 rozviedla. Zomrela pri dopravnej nehode 31. augusta 1997 v Paríži. Mala 36 rokov. Limuzína, v ktorej šla so svojím priateľom Dodim Al Fayedom, sa snažila uniknúť fotografom na motocykloch.