Berlín žiada zastaviť vysielanie ruskej televízie RT v Nemecku

Berlín žiada zastaviť vysielanie ruskej televízie RT v Nemecku Ilustr. reprofoto RT

Nemecké úrady požadujú, aby ruská štátna televízia RT (predtým Russia Today) zastavila svoje nemeckojazyčné vysielanie na území spolkovej republiky, pretože podľa nich nemá potrebné povolenie. RT, ktorá podľa kritikov šíri ruskú vládnu propagandu, to odmieta.

RT spustila svoj kanál v nemčine v decembri. Vysiela ho zo Srbska, kde má povolenie tamojších úradov, a tvrdí, že jej to vďaka európskym pravidlám stačí aj na vysielanie v Nemecku. Nemecký televízny regulátor ZAK to ale vidí inak. RT podľa neho musí mať nemecké povolenie, o ktoré si zatiaľ televízia nepožiadala.

Ruská televízia dnes rozhodnutie nemeckého regulátora, ktorý už v decembri dosiahol zastavenie vysielania kanála cez satelit a na youtube, označila za "blbosť". Chce sa proti nemu právne brániť.

Ruské ministerstvo zahraničia dnes uviedlo, že krok nemeckých úradov mu nedáva inú možnosť, než prijať odvetné opatrenia, ktoré sa budú týkať v Rusku akreditovaných novinárov. Ako konkrétne budú vyzerať, ruská diplomacia neuviedla.

Spor sa vyostruje v čase, keď sú vzťahy Ruska a Nemecka rovnako ako ďalších západných krajín napäté kvôli situácii na Ukrajine, pri hraniciach ktorých má Moskva 100 000 vojakov. Rusko, ktorému Nemecko hrozí sankciami, odmieta, že by chystalo útok na svojho suseda.