BBC obnoví svoju činnosť v Rusku

BBC obnoví svoju činnosť v Rusku Ilustr. foto: BBC

Britská verejnoprávna stanica BBC oznámila, že obnoví svoju spravodajskú činnosť z Ruska. Rovnako ako mnohé ďalšie stanice ju prerušila v piatok kvôli novému zákonu, ktorý hrozí tvrdými postihmi za šírenie iných ako oficiálnych informácií o ruskej armáde.

"Zvážili sme dôsledky novej legislatívy spolu s naliehavou potrebou informovať zvnútra Ruska. Po starostlivom zvážení sme sa rozhodli dnes večer obnoviť spravodajstvo z Ruska v anglickom jazyku," uviedla BBC vo svojom vyhlásení. BBC chce naďalej dodržiavať svoju nestrannosť, na ktorej si zakladá, ale zároveň zaistiť bezpečnosť svojich zamestnancov v Rusku, ktorú považuje "za prioritu číslo jedna".

Ruský parlament v piatok schválil zavedenie trestnej zodpovednosti až 15 rokov väzenia za dezinformácie a lživé správy o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie. De facto to znamená, že médiá môžu zverejniť iba oficiálne informácie úradov. Zatiaľ čo Západ dianie na Ukrajine označuje ako vojnu, Moskva tento termín dôsledne odmieta a konflikt prezentuje ako "zvláštnu vojenskú operáciu", ktorá má oslobodiť Ukrajincov.

V závere týždňa svoje spravodajstvo z Ruska prerušili americká stanica CNN, kanadská CBC, nemecké ARD a ZDF alebo agentúra Bloomberg. Svoju spravodajcov z Ruska stiahol aj Český rozhlas (ČRo) a RTVS.