Rozhovor s Lavrovom v Berlusconiho televízii vyvolal pobúrenie (VIDEO)

Rozhovor s Lavrovom v Berlusconiho televízii vyvolal pobúrenie (VIDEO) Reprofoto TV Rete 4

Časť talianskych politikov pobúril rozhovor so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom, ktorý v nedeľu odvysielala stanice Rete 4. Kanál patrí do mediálnej skupiny Mediaset, ktorej hlavným akcionárom je rodina bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Kriticky sa vyjadrili hlavne politici ľavicových strán, naopak zástupcovia populistického Hnutia piatich hviezd a časť pravice skôr mlčia, uviedol denník La Repubblica. Mediálna skupina Lavrovove tvrdenia odmietla, za odvysielaním rozhovoru si ale stojí.

Podľa talianskych médií dostal ruský minister zahraničia Lavrov v programe Zona Bianca veľký priestor na šírenie ruských postojov a moderátor mu príliš neoponoval. Počas štyridsaťminútového vystúpenia Lavrov povedal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má antisemitské názory, hoci sám má židovský pôvod. Dodal, že to nie je prekvapujúce, pretože aj nemecký diktátor Adolf Hitler mal židovské korene. Tvrdenie, ktoré nie je historicky podložené, vyvolalo silnú kritickú odozvu v Izraeli a aj v západných krajinách.

Predseda talianskej Demokratickej strany Enrico Letta označil rozhovor za "hanbu pre celé Taliansko". Bývalý premiér Matteo Renzi označil Lavrovovo vystúpenie za "predstavenie, ktoré haní našu demokraciu" a za "megafón ruskej propagandy". Predseda parlamentného bezpečnostného výboru, ktorý okrem iného dohliada nad tajnými službami, Adolfo Urso oznámil v tejto súvislosti začiatok vyšetrovania. Výbor povolá aj špičky telekomunikačného úradu Agcom. "Lavrovovo vystúpenie kvôli spôsobu, akým sa uskutočnilo, a mnohým dezinformáciám, ktoré rozšírilo, potvrdzuje naše znepokojenie," uviedol Urso, ktorý je členom pravicovej strany Bratia Talianska.

Ostatné pravicové strany sa k rozhovoru príliš nevyjadrujú. Stanicu pochválil za mimoriadny novinársky počin poslanec Andrea Ruggieri zo strany, ktorú založil Berlusconi. Ruggieri však samotný výstup šéfa ruskej diplomacie označil za "delírium", napísal denník Corriere della Sera.

Skupina Mediaset Lavrove výroky, ktoré zazneli v rozhovore, odmietla. Stojí si ale za rozhodnutím rozhovor odvysielať. Vedúci spravodajstva Mauro Crippa materiál označil za "dokument, ktorý vyfotografoval dejiny súčasnosti". Podľa neho si informačný pluralizmus a zásady dobrej novinárčiny vyžadujú, aby dostali priestor aj tie najviac kontroverzné názory. Dodal, že Mediaset má na Ukrajine niekoľko spravodajcov, ktorí prinášajú informácie o konflikte.

Talianski politici od začiatku konfliktu na Ukrajine kritizujú niektoré médiá, že poskytujú príliš veľký priestor ruským predstaviteľom či novinárom, ktorí šíria postoje Kremľa. V uplynulom týždni dva parlamentné výbory ohlásili, že sa chcú zaoberať opakovaným vystupovaním novinárky ruskej televízie Zvezda v programoch talianskych súkromných aj verejnoprávnych staníc. Spomínaná ruská televízia má väzby na ministerstvo obrany. Ruská novinárka tvrdí, že sa ju Taliansko snaží umlčať a cenzurovať. Hosťom talianskych relácií bol niekoľkokrát aj známy ruský moderátor a jeden z horlivých podporovateľov ruskej vládnej politiky Vladimir Solovjov. Proti nemu EÚ zaviedla sankcie a Taliansko mu zmrazilo majetok v hodnote niekoľkých miliónov eur.

Silvio Berlusconi mal veľmi blízko k ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Označoval ho za svojho priateľa a v minulosti ho hostil vo svojej vile na Sardínii. Na začiatku apríla Berlusconi vyhlásil, že ho Putinovo rozhodnutie rozpútať vojnu sklamalo a zabolelo.