Berlusconi prevzal kontrolu nad nemeckou skupinou ProSiebenSat.1

Bývalý taliansky premiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi prevzal cez svoju firmu Media for Europe (MFE) kontrolu nad spoločnosťou ProSiebenSat.1 Media, ktorá je najväčšou súkromnou televíznou skupinou v Nemecku. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na rakúsky úrad pre hospodársku súťaž. Tomu spoločnosť MFE oznámila, že získala "de facto výlučnú kontrolu" nad skupinou vlastniacou okrem iného nemecké televízie ProSieben a Sat1.

Na informáciu upozornil server de24live, ktorý krok označil za "politickú bombu". Len pred pár týždňami podľa neho bavorský premiér Markus Söder hovoril o tom, že "mocenské prevzatie" Berlusconim by bolo katastrofou pre mediálne prostredie v Nemecku a že je potrebné mu všetkými právnymi a zákonnými prostriedkami zabrániť.

Spoločnosť MFE, ktorá je jednou z najväčším televíznych skupín v Európe, ešte pred niekoľkými dňami tvrdila, že prevzatie ProSiebenSat.1 Media nie je v pláne. Doteraz v skupine držala okolo 30 percent. Podľa serveru de24live je teraz otázkou, ako na prevzatie budú reagovať nemeckí politici a miestne úrady.

Podľa skorších informácií držala vo firme ProSiebenSat.1 Media desaťpercentný podiel aj spoločnosť Czech Media Invest (CMI) českého miliardára Daniela Křetínského.