BBC musí zaplatiť 30.000 libier odškodné za zámenu dvoch žien vo vysielaní

Britská verejnoprávna stanica BBC musí za nactiutrhanie zaplatiť 30.000 libier labouristickej poslankyni Lize Begumovej, ktorú v reportáži zamenila za Apsanu Begumovú, inú britskú političku bangladéšskeho pôvodu, ktorá v té dobe čelila obvineniu z podvodu. O rozsudku dnes informoval web časopisu Press Gazette.

 Chybné video sprevádzalo reportáž 29. októbra 2020. Moderátor stanice BBC One vtedy uviedol reportáž slovami: "Chápem to správne, že poslankyňa za Labouristickú stranu je podozrivá z podvodu s nehnuteľnosťami?"

Reportér moderátorovi do štúdia odpovedal nasledovne: "Áno, toto je Apsana Begumová, labouristická poslankyňa ... čelí trom obvineniam (z podvodov)", uviedol reportér, zatiaľ čo na videu sprevádzajúcom reportáž nebola Apsana Begumová, ale Liza Begumová hovoriaca na sneme strany v roku 2019.

Advokát Lizy Begumovej Mark Henderson pred vrchným súdom uviedol, že jeho klientka si neželala, aby si ľudia mysleli, že ona je predmetom reportáže, aj preto, že sama vo svojej politike presadzuje dostupnosť bývania.

Apsanu Begumovú v júli 2021 súdna porota zbavila obvinenia z podvodu s nehnuteľnosťami.

Liza Begumová denníku The Guardian povedala, že je "neprípustné, aby médiá robili také chyby a podčiarkovali zakorenenú predstavu, že ľudia (iný ako bielej pleti) farby pleti vyzerajú všetci rovnako".

Stanica BBC uznala, že poslankyni Begumovej spôsobili ujmu, a súhlasila s odvysielaním ospravedlnenia a zaplatením odškodného vo výške 30.000 libier.

Hovorca BBC povedal, že na strane stanice išlo o "chybu počas živého vysielania spôsobenú zlým označením zložky v archíve", a dodal, že BBC "prijala vnútorné opatrenia, aby sa podobným situáciám v budúcnosti vyhla".