Židovský reportér prenikol do posvätnej moslimskej Mekky, po kritike sa ospravedlnil

Židovský reportér prenikol do posvätnej moslimskej Mekky, po kritike sa ospravedlnil Reprofoto Chanel13

Izraelská televízia Channel 13 si tento týždeň vyslúžila kritiku za reportáž, pri ktorej jej židovský redaktor vstúpil na územie posvätného miesta islamu Mekky. Moslimovia to na sociálnych sieťach označili za neúctu a aj niektorí Izraelčania uviedli, že sa za reportáž hanbia.

Izraelský minister pre regionálnu spoluprácu Ísáví Farídž, ktorý je moslim, povedal, že televízia urobila hlúposť, ktorá poškodí snahu o normalizáciu vzťahov Izraela so Saudskou Arábiou. Televízia aj reportér sa neskôr ospravedlnili, informoval dnes server The Times of Israel.

"Mekka je posvätné mesto islamu a okolo sú sofistikované kamery, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa na jej územie dostal nemoslim. Gil Tamari sa ako prvý izraelský reportér dokázal do tohto mesta dostať," napísala na twitteri televízie Channel 13, keď avizovala svoju "jedinečnú reportáž". Tú odvysielala v pondelok večer a označila ju za "úspech žurnalistiky".

Mnohí to ale považujú za neúctu k moslimským tradíciám. "Moji milí priatelia v Izraeli, jeden z vašich reportérov vstúpil do posvätného mesta Mekka a bez hanby tam nakrúcal. To je akoby som ja vstúpil do synagógy a čítal tam tóru," napísal na twitteri saudskoarabský bloger Muhammad Saud, ktorý je pre normalizáciu vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Izraelom.

Novinár Tamari sa v utorok za reportáž ospravedlnil. Na twitteri napísal, že nechcel nikoho uraziť a chcel len ukázať "dôležitosť Mekky a krásu náboženstva". Svoju reportáž označil za "veľkú žurnalistiku".

"Myslím, že to bola hlúposť, úplne nemiestna, cieľom bolo len zvýšiť sledovanosť," povedal Farídž, ktorý je od vlaňajška iba druhým moslimským ministrom izraelskej vlády v histórii. "Aký to malo zmysel? Keď ste chceli reportáž z Mekky, prečo ste tam neposlali moslimského novinára? Škody budú veľké," dodal s tým, že to neprospeje snahám o normalizáciu vzťahov Izraela so Saudskou Arábiou.

Izrael sa už niekoľko rokov pokúša o zblíženie s arabskými krajinami v snahe získať spojencov proti svojmu úhlavnému nepriateľovi Iránu. V roku 2020 normalizoval Izrael za sprostredkovanie Spojených štátov vzťahy s Marokom, Bahrajnom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Minulý týždeň po návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v Izraeli a Saudskej Arábii ale krajiny Perzského zálivu, ktorých samitu v Džidde sa Biden zúčastnil, zopakovali, že podmienkou na normalizáciu vzťahov je dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.