Po podvodoch pri hlasovaní Eurovízia zásadne mení pravidlá (VIDEO)

Po podvodoch pri hlasovaní Eurovízia zásadne mení pravidlá (VIDEO) Ilustr. foto: Eurovízia

Európska hudobná súťaž Eurovízia bude mať v budúcnosti výrazne pozmenené pravidlá. Odborní porotcovia budú mať menší vplyv na výber finalistov, naopak posilnia úlohu hlasujúcich z celého sveta, teda aj mimo súťažiacich národov. Zmeny v pravidlách oznámila Európska vysielacia únia (EBU). Posledný ročník sprevádzali rozsiahle podvody pri hlasovaní, pripomína The Guardian.

Tohtoročný ročník vyhrala ukrajinská skupina Kalush Orchestra s piesňou Stefania a usporiadateľom ďalšieho ročníka tak mala byť Ukrajina. Tá sa však už od februára bráni ruskej agresii a organizácie 67. ročníka sa kvôli bezpečnosti účastníkov ujal severoanglický Liverpool.

O postupe do semifinále budú po novom rozhodovať výhradne hlasy divákov, doteraz záležalo aj na názoroch porotcov. Prvýkrát budú môcť do hlasovania zasiahnuť aj ľudia z krajín, ktoré sa súťaže nezúčastňujú. Budú hlasovať cez internet, všetky tieto hlasy budú mať rovnakú váhu ako hlasy jednej účastníckej krajiny. O výsledku finálového večera budú rovnako ako doteraz spoločne rozhodovať odborní porotcovia a verejnosť.

Fanúšikovia v účastníckych krajinách budú naďalej hlasovať prostredníctvom krátkych textových správ, telefónu alebo mobilnej aplikácie Eurovízie. Ľudia z ostatných krajín sa budú musieť zaregistrovať na zabezpečenej webovej stránke a pre zaslanie hlasu uviesť číslo svojej platobnej karty, ktoré poslúži na identifikáciu krajiny.

V máji EBU uviedla, že zaznamenala určité nezrovnalosti v hlasovaní šiestich krajín v druhom semifinále a finále. Neoznámila ale, o ktoré krajiny išlo. Podľa Guardianu boli problematické hlasy porotcov z Azerbajdžanu, Gruzínska, Čiernej Hory, Poľska, Rumunska a San Marína.

V 67. ročníku sa stretnú súťažiaci z 37 krajín. Semifinále sa uskutoční 9. a 11. mája, z každého postúpi desať interpretov, finále bude 13. mája.