Chystá sa nový seriál o Harry Potterovi, známe sú prvé podrobnosti

Chystá sa nový seriál o Harry Potterovi, známe sú prvé podrobnosti Ilustr. foto: Facebook J.K. Rowling

Plány na televízny seriál o Harrym Potterovi, o ktorého príprave sa dlho šíria zvesti, začali nadobúdať jasnejšie obrysy po tom, čo autorka ságy o kúzelníckom učni J. K. Rowlingová súhlasila, že sa na projekte bude podieľať ako producentka. Informoval o tom denník The Times, podľa ktorého seriál už dva roky plánujú streamovacia služba HBO Max a jej materská spoločnosť Warner Bros. Discovery, ktorá produkovala úspešnú filmovú sériu podľa kníh Rowlingovej. Je pravdepodobné, že každá séria sa bude venovať jednej zo siedmich kníh o Harrym Potterovi, napísal denník.

 

Štúdio Warner Bros. Discovery udržuje úzke vzťahy s Rowlingovou, s ktorou predtým podpísalo zmluvy na filmy o Harrym Potterovi, spin-off sérii Fantastické zvieratá a tiež na zábavný park vo svojich filmových štúdiách pri Londýne. Šéf štúdií David Zaslav dlhodobo podporuje Rowlingovú, ktorá v posledných troch rokoch čelila kritike za svoje názory na transgenderové osoby. Napríklad Daniel Radcliffe a Emma Watsonová, ktorí vo filmovej sérii stvárnili Harryho Pottera a Hermionu Grangerovú, sa proti výrokom Rowlingovej ohradili.

Rowlingová sa kvôli kritike nezúčastnila minuloročného televízneho špeciálu k 20. výročiu Harryho Pottera. Okrem Radcliffa a Watsonovej sa v ňom objavil okrem iného herec Rupert Grint, ktorý stvárnil Rona Weasleyho, Ralph Fiennes, ktorý hral černokňažníka lorda Voldemorta, či herečka Helena Bonham Carterová, predstaviteľka smrťožrútky Bellatrix Lestrangeovej.

Zaslav vlani uviedol, že by s Rowlingovou rád znova spolupracoval, a dodal, že sa štúdio "hodlá skutočne zamerať na franšízy". Teraz hľadá scenáristu, ktorý by adaptoval romány pre televízne obrazovky po tom, čo Rowlingová súhlasila, že sa bude podieľať na produkcii série.

Romány a filmy o Harrym Potterovi sú pravdepodobne najvýraznejším kultúrnym úspechom 21. storočia, poznamenal The Times. Od vydania prvej knihy v roku 1997 sa po celom svete predalo približne 600 miliónov výtlačkov. Hodnota celej franšízy, zahrňujúca knihy, filmy, počítačové hry a divadelné predstavenia, ktoré sa hrajú na troch kontinentoch, sa odhaduje na 25 miliárd dolárov.

Podľa denníka má 57-ročná Rowlingová majetok vo výške asi 850 miliónov libier. V posledných rokoch sa zamerala na knihy pre dospelých, a to sériu o detektívovi Cormoranovi Strikeovi napísanú pod pseudonymom Robert Galbraith.

Očakáva sa, že každý diel série o Harrym Potterovi bude stáť desiatky miliónov libier. Seriál Koruna na Netflixe stojí približne desať miliónov libier za epizódu a posledná séria Stranger Things na Netflixe stála podľa odhadov 25 miliónov libier za diel.