V TA3 skončila Anka Žitná

V TA3 skončila Anka Žitná Reprofoto NMH

Z obrazovky TA3 sa začiatkom apríla vytratila moderátorka relácie Tak takto?! Anka Žitná. Posledný viac ako týždeň reláciu moderovali iní moderátori – Braňo Král, Richard Bolješik či Diana Štrusová. Podľa informácií Omediach.com moderátorka v TA3 skončila.

 "Áno, s Ankou Žitnou sme sa vzájomne dohodli na ukončení spolupráce, zároveň sme sa jej poďakovali za niekoľkoročnú prácu pre TA3 a želáme jej veľa úspechov v ďalšom pracovnom pôsobení," povedala pre Omediach.com Oľga Dúbravská z vedenia televízie. Reláciu Tak takto?! čaká podľa Dúbravskej inovácia, "ktorú budeme realizovať súbežne s vysielaním z nových priestorov a štúdií, kam sa TA3 už onedlho presťahuje."

Požiadali sme o vyjarenie aj moderátorku, zatiaľ sa nevyjadrila. Žitná odchod potvrdila pre web Štandard s tým, že sa vyjadrí k nemu neskôr.

Medzi hosťami Žitnej sa objavovali aj bývalí politici, veľmi častým hosťom bol napríklad Peter Weiss, ale aj obľúbenec dezinfoscény právnik Ján Drgonec či bývalý dôstojník komunistickej rozviedky a riaditeľ rozviedky SIS Igor Cibula.

Reláciu Žitnej riešila posledný rok už dvakrát licenčná rada. Napríklad, keď Žitná pozvala hodnotiť začiatok vojny na Ukrajine jedného z hlavných šíriteľov proruských naratívov v online priestore  - Juraja Draxlera. Moderátorka ho zavolala ako jediného analytika do štúdia, hoci bolo známe, že bývalý minister školstva dlhodobo šíril proruské naratívy aj na sociálnych sieťach, spochybňoval úlohu Ruska ako agresora, za vojnu na Ukrajine kritizoval Západ. Rada vtedy takmer jednohlasne rozhodla, že vysielateľ v Tak takto?! porušil zákon.

Podrobnosti: TA3 dostala sankciu za diskusiu Anky Žitnej s Jurajom Draxlerom (VIDEO)

Rada uložila TA3 sankciu - upozornenie na porušenie zákona. V relácii Žitnej s Draxlerom odzneli kritické vyjadrenia a jednostranné názory týkajúce sa zahraničnopolitického pôsobenia USA a NATO v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a vyjadrenia vyznievajúce v prospech Ruska bez ich kritického zhodnotenia, pričom tieto neboli zo strany moderátorky náležite dopĺňané, ani korigované, čím došlo k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť politicko-publicistického programu, napísala v rozhodnutí rada. Podľa kancelárie chýbal potrebný adekvátny zásah moderátorky v podobe prípadnej korekcie, vyváženia, či dania sporných informácií Draxlera do kontextu.

V marci tohto roka vyvolal pobúrenie rozhovor moderátorky s Jeffreym Sachsom. Aktuálne posudzuje rada, či v súvislosti s jeho vyjadreniami o vojne na Ukrajine nedošlo zo strany TA3 k porušeniu ustanovení zákona o objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky.

Podrobnosti: Kontroverzný rozhovor Anky Žitnej s Jeffreym Sachsom už preveruje mediálna rada (VIDEO)

Jeffrey Sachs je americký ekonóm, akademik, analytik verejnej politiky a bývalý riaditeľ The Earth Institute na Kolumbijskej univerzite, v minulosti radil Sovietskemu zväzu. Posledné roky pre svoje niektoré názory na ekonomiku, pôvod Covid-19, obhajobu čínskej vlády a ruskej politiky je vnímaný kontroverzne a je obľúbenou tvárou proruských webov, ktoré zaujal aj rozhovor na TA3.

Sachs je od augusta minulého roka na ukrajinskom čiernom zozname podporovateľov proruskej propagandy.

Vedenie TA3: Dôvodom nebol kontroverzný rozhovor

"Dôvodom ukončenia spolupráce nebol rozhovor s Jeffreym Sachsom, pre ktorý začala Rada pre mediálne služby voči Televízii ta3 správne konanie. Za tým rozhovorom si stojíme a jeho objektívnosť budeme obhajovať v zákonnej lehote. Televízia ta3 je  profesionálna a objektívna televízia, ktorá už roky v tejto súvislosti získava ocenenia," reagovala pre Omediach.com Dúbravská.

Lučaiová v kauze pokusu o podplácanie

Žitná v minulosti dlhé roky pôsobila ako redaktorka aj ako členka vedenia Plus 7 dní. Meno Žitnej (ešte ako Lučaiovej) sa objavilo pred rokmi v kauze pokusu o podplácanie na ministerstve práce pri príprave novely zákona o dôchodkovom sporení v čase, keď bola novinárka. „Prostredníkom (medzi lobistami a úradníkom) bola novinárka Anka Lučaiová z týždenníka Plus 7 dní. Polícia odpočúvala aj jej telefonáty. Z nahrávok vyplýva, že organizovala stretnutia, dohadovala stratégiu, sprostredkovala hotelovú poukážku,“ napísal denník SME v roku 2012.

Lučaiová vtedy ako svedkyňa vypovedala, že išlo len o priateľské služby pre Romana Korbačku a lobistu Borisa Procíka, s ktorými sa pozná. „Odmietam, že v mojej prítomnosti došlo k akémukoľvek nelegálnemu konaniu," povedala vtedy pre SME.