TA3 dostala sankciu za diskusiu Anky Žitnej s Jurajom Draxlerom (VIDEO)

TA3 dostala sankciu za diskusiu Anky Žitnej s Jurajom Draxlerom (VIDEO) Reprofoto TA3

Moderátorka Anka Žitná pozvala hodnotiť situáciu na Ukrajine jedného z hlavných šíriteľov proruských naratívov v online priestore  - Juraja Draxlera.

Tesne pred útokom Ruska na Ukrajinu bol bývalý minister školstva hosťom v diskusnej relácii Tak takto?! na TA3.

Licenčná rada na svojom septembrovom zasadnutí takmer jednohlasne rozhodla, že vysielateľ v Tak takto?! porušil zákon. Rada uložila TA3 sankciu - upozornenie na porušenie zákona. V relácii Žitnej s Draxlerom odzneli kritické vyjadrenia a jednostranné názory týkajúce sa zahraničnopolitického pôsobenia USA a NATO v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a vyjadrenia vyznievajúce v prospech Ruska bez ich kritického zhodnotenia, pričom tieto neboli zo strany moderátorky náležite dopĺňané, ani korigované, čím došlo k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť politicko-publicistického programu, napísala v rozhodnutí rada.

Bývalý minister školstva Draxler už dlhodobo šíri proruské naratívy aj na sociálnych sieťach, spochybňuje úlohu Ruska ako agresora, za vojnu na Ukrajine kritizuje Západ.
Napríklad v deň, keď Rusi v Mariupole zbombardovali pôrodnicu, Draxler napísal, že „ruská verzia príbehu o tom, že za humanitárnu katastrofu v Mariupole môžu Ukrajinci, je uveriteľnejšia“:

Moderátorka TA3 avizovala, že s v relácii s názvom Ukrajina na rozhraní dvoch impérií bude s „analytikom“ rozprávať o tom, kto je v tejto vojne dobrý a kto zlý, aká je úloha propagandy, a či je pravda, že Slováci majú nekritický obdiv k Rusku a k prezidentovi Putinovi.

Draxler povedal, že za konflikt na Ukrajine môže aj americká vnútropolitická situácia, že požiadavky Ruska sú racionálne, aj že že Vladimir Putin nie je odtrhnutý od reality ani bláznivý diktátor, že treba vyjednávať racionálne, ale to na strane USA nevidno a taktiež že zahraničná politika európskych štátov je v područí USA („potom ako Spojené štáty niečo povedia, nemecká vláda sa k tomu prihlási.“).

Podľa analýzy kancelárie rady „verejné vysielanie obsahov, ktorých esenciálnou súčasťou sú takéto vyjadrenia v čase potenciálne hroziaceho a neskôr už aj prebiehajúceho vojenského konfliktu na Ukrajine, môže viesť k nárastu takých prejavov v spoločnosti." Práve v takýchto prípadoch je podľa kancelárie rady potrebný adekvátny zásah moderátora v podobe prípadnej korekcie, vyváženia, či dania sporných informácií do kontextu, čo moderátorka dostatočne neurobila.

TA3 v reakcii pre radu napísala, že je presvedčená, že zákon neporušila: „Vzhľadom na formu relácie (relácia vysielaná naživo zo štúdia formou dialógu hosťa v štúdiu s moderátorkou) nemá vysielateľ legitímnu možnosť zasiahnuť do vyjadrení hostí v štúdiu, ani ich vyjadrenia žiadnym spôsobom korigovať. Takéto konanie by bolo nedovolenou cenzúrou a vedomým nezákonným narušovaním objektívnosti a nestrannosti relácie, ktorá je podľa názoru vysielateľa tvorená okrem iného aj autentickosťou vyjadrení hostí v štúdiu a slobodným prezentovaním ich názorov. Vysielateľ úplne prirodzene a legitímne rešpektuje právo hostí v štúdiu na slobodu prejavu, pluralitu názorov a šírenie informácií a do vyjadrení diskutujúcich osôb žiadnym spôsobom nezasahuje.“

Podľa rady vysielaný program má spĺňať požiadavku na objektívnosť a vyváženosť bez ohľadu na to, ako sa vysiela.