Herec Danny Masterson je vinný zo znásilnenia, hrozí mu 30 rokov (VIDEO)

Herec Danny Masterson je vinný zo znásilnenia, hrozí mu 30 rokov (VIDEO) Reprofoto That '70s Show

Americký herec Danny Masterson z filmu Yes Man (2008) alebo seriálu Zlatá sedemdesiata (1998) je vinný zo znásilnenia v dvoch prípadoch, v stredu o tom rozhodla súdna porota siedmich žien a piatich mužov v Los Angeles. Zo znásilnenia Mastersona obvinili tri členky scientologickej cirkvi, podľa poroty herec zneužíval svoje vplyvné postavenie v cirkvi a dve z týchto žien znásilnil. Mastersonovi hrozí 30 rokov za mrežami, uviedol web stanica BBC.

"Prežívam zložité emócie - úľavu, vyčerpanie, silu i smútok - keď viem, že ten, kto ma zneužil, ponesie za svoje kriminálne konanie zodpovednosť," citovala agentúra AP jednu zo žien, ktoré Masterson podľa obžaloby znásilnil v roku 2003.

Štyridsaťsedemročný Masterson zo súdu odchádzal v želiezkach, zatiaľ čo jeho žena Bijou Phillipsová plakala a jeho rodina a priatelia sedeli s kamenným výrazom v tvári, opísala stanica CBS atmosféru v súdnej sieni.

"Aj keď sme sklamaní, že porota nerozhodla o vine podozrivého vo všetkých bodoch, jej rozhodnutie rešpektujeme. Chcem tiež vyjadriť vďaku trom ženám, ktoré statočne predstúpili a zdieľali svoje skúsenosti. Ich odvaha a sila nám všetkým bola inšpiráciou," povedal vo vyhlásení okresný štátny zástupca za Los Angeles George Gascón.

Scientológia zohrala podľa CBS v priebehu vypočutia významnú úlohu. Sudkyňa Charlaine Olmedová nechala k výpovedi predvolať odborníkov na cirkevnú problematiku a v súdnej sieni podľa médií panovalo značné napätie medzi súčasnými a bývalými príslušníkmi scientológie.

"Zatiahnutie náboženstva obžalobou do tohto procesu bolo jedno bezprecedentné porušenie prvého dodatku a ovplyvňuje riadny proces práva každého Američana. Cirkev nebola stranou tohto prípadu a náboženstvo nepatrí do tohto konania, ako to potvrdil precedens Najvyššieho súdu storočia. Okresný prokurátor bezdôvodne sústredil svoje stíhanie na
náboženstvo obžalovaného a výmysly o Cirkvi na zavedenie predsudkov a rozdúchať bigotnosť. Okresný prokurátor vyvolal svedectvo a opisy scientológie a praktiky, ktoré boli jednotne nepravdivé," píše vo vyhlásení Scientologická cirkev.