Zomrel herec a hlásateľ Juraj Sarvaš

Zomrel herec a hlásateľ Juraj Sarvaš Foto: RTVS

Vo veku 91 zomrel herec, niekdajší hlásateľ rozhlasového štúdia Československého rozhlasu a vysokoškolský pedagóg Juraj Sarvaš. Informáciu o úmrtí prinieslo banskobystrické štúdio RTVS.

 „S banskobystrickým štúdiom bude už navždy spätý vďaka začiatku pravidelného rozhlasového vysielania zo stredného Slovenska v roku 1957. Hlas Juraja Sarvaša toto vysielanie otváral a zároveň celou prvou reláciou sprevádzal,“ píše RTVS.

Foto: RTVS

Popri práci v divadle, filme, televízii a v rozhlase sa venoval umeleckému prednesu. Hral aj vo viacerých televíznych inscenáciách pre deti a mládež. Jeho osobnosť si pripomenie RTVS v týchto dňoch aj v rozhlasovom a televíznom vysielaní.

Juraj Sarvaš sa narodil 14. júla 1931 v Radvani. Po absolvovaní gymnazia sa zapísal na štúdium herectva u profesora Andreja Bagara na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Ako mladý herec nastúpil do Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Po siedmich rokoch na zvolenskom javisku prijal v roku 1961 angažmán do Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde pôsobil do roku 1996.

Vytvoril desiatky rôznorodých charakterových postáv - napríklad Dr. Habura (Pacient stotrinásť, 1955), Braňo (Nepokojná mladosť, 1957), Rohoň (Dobrodružstvo pri obžinkoch, 1959) alebo Eben (Túžba pod brestami, 1959). Sklon k heroickému pátosu a expresívnemu hereckému prejavu Juraj Sarvaš zúročil tiež v podaní viacerých shakespearovských postáv. V hrách modernej svetovej dramatiky stvárňoval charakterové typologické portréty, akými boli Dubois (Svätá Jana, 1961), Phyleus (Herkules a Augiášov chliev, 1963), Jevtušenko (Človek s puškou, 1977) či Hermann (Bockerer, 1986).

Učil na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici.