Ruskú novinárku v Čečensku prepadli, zlámali jej prsty, oholili a zafarbili jej hlavu (FOTO)

Ruskú novinárku v Čečensku prepadli, zlámali jej prsty, oholili a zafarbili jej hlavu (FOTO) Facebook: Elena elenu Milašina

V autonómnom Čečensku na ruskom severnom Kaukaze prepadli a zbili reportérku denníka Novaja gazeta Jelenu Milašinovú a advokáta Alexandra Nemova. "Neznámi (útočníci) v maskách ich prepadli na ceste z letiska do Grozného, surovo ich zmlátili, zničili im techniku a dokumenty," oznámila redakcia spomínaného denníka na sociálnej sieti. O incidente bol informovaný prezident Vladimír Putin, povedal novinárom prezidentov hovorca Dmitrij Peskov, podľa ktorého "tento veľmi vážny útok vyžaduje energické opatrenia".

"Nemov ťažko hovorí a hýbe sa, Milašinovej zlámali prsty a stratila vedomie. Má podliatiny po celom tele, oholili jej hlavu a celú ju poliali zeleným farbivom," uviedla ruská redakcia BBC s odvolaním sa na organizáciu na obranu ľudských práv Memorial. Roztok zeleného farbiva sa v Rusku používa ako antiseptikum. Útoky touto látkou sú v krajine pomerne časté. Teraz uväznený opozičný predák Alexej Navalnyj v roku 2017 po takomto útoku takmer oslepol. Z poleptania sa zotavoval niekoľko mesiacov a v Španielsku podstúpil operáciu oka.

Šéf ruského zväzu novinárov Vladimír Solovjov dúfa, že páchatelia útoku nezostanú beztrestní. "Útoky na novinárov sú neprijateľné. Veríme, že strážcovia zákona vyvinú všetko úsilie potrebné na potrestanie vinníkov," povedal agentúre TASS. Šéf výboru pre informačnú politiku Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, Alexej Puškov pokladá za nevyhnutné obrátiť sa na vedenie federálnej kriminálnej ústredne a generálnej prokuratúry, aby prípadu venovala "zvláštnu pozornosť".

Milašinová vlani vo februári z Ruska utiekla kvôli vyhrážkam smrťou, ktoré jej adresoval osobne čečenský vládca Ramzan Kadyrov, pokladaný za blízkeho Putinovho spojenca. Kadyrovov hnev novinárka vyvolala tým, že informovala o popravách bez súdu v autonómnej republike a o prípade bývalého sudcu čečenského najvyššieho súdu Sajdiho Jangulbajeva, ktorý sa Kadyrovovi znepáčil. Sudca je vzhľadom na svoje niekdajšie postavenie v exile v Rusku v bezpečí.

Sudcovu manželku Zaremu Musajevovú ale vlani v januári unieslo čečenské komando z Nižného Novgorodu do Čečenska. Podľa syna Musajevovej aj desiatky príbuzných zmizli bez stopy. Čečenské ministerstvo vnútra tvrdí, že Musajevová bola predvedená ako svedkyňa na výsluch o podvode, podľa Kadyrova ale v Čečensku napadla policajta a takmer ho zmrzačila. Žena vinu odmieta, vo väzbe strávila viac ako rok.

Súd v Groznom dnes Musajevovú odsúdil na 5,5 roka odňatia slobody za násilie proti policajtovi a podvod, uviedol TASS s odvolaním sa na svojho spravodajcu v súdnej sieni.

Milašinová a Nemov prileteli do čečenskej metropoly na vynesenie rozsudku nad Musajevovou. Ich vozidlo na ceste z letiska zablokovali tri autá s ozbrojencami a následne boli zbití. "Pri mlátení im hovorili: varovali vás, odíďte odtiaľto a nič nepíšte," uviedol Memorial podľa BBC. Nemov má zranenú nohu, zrejme nožom.

"Oboch ich kopali, bili ich rukami a plastovými rúrami a pripomínali im všetky ich aktivity: prácu, súdy, súdne procesy, na ktoré cestovali, a o čom Milašinová písala. Súdiac podľa toho všetkého to zjavne nebolo lúpežné prepadnutie. Boli prepadnutí kvôli svojej činnosti, " uviedol vedúci organizácie Tím proti mučeniu (predtým Výbor proti mučeniu) Sergej Babinec.

Oboch zranených previezla sanitka do nemocnice v Beslane v susednom regióne, Severnom Osetsku. Na nemocničnej chodbe Milašinová stratila vedomie, ale zachytil ju čečenský ombudsman a okolití muži, napísal TASS.

Kadyrov sa síce teší podpore Kremľa, ale má údajne veľmi napäté vzťahy s niektorými ruskými donucovacími orgánmi, pripomenula agentúra AP a upozornila, že dnešný útok rýchlo vyvolal veľmi nahnevanú reakciu zákonodarcov napojených na Kremeľ, čo by mohlo signalizovať zámer obmedziť čečenského vodcu.

Milašinová ako reportérka Novej gazety písala o obchode s drogami, boji proti terorizmu a o vraždách novinárov. Zaoberala sa vyšetrovaním vraždy kritičky Kremľa a Kadyrova Anny Politkovskej. V roku 2006 bol na Milašinovej spáchaný v Beslane atentát, pripomenul denník Kommersant.