Americké firmy Warner Bros Discovery a Paramount podľa zdrojov rokujú o spojení

Americké firmy Warner Bros Discovery a Paramount podľa zdrojov rokujú o spojení

Americké firmy Warner Bros Discovery a Paramount Global rokujú o spojení, konkrétna podoba ale zatiaľ nebola stanovená. S odkazom na zdroje o tom v stredu informovali zahraničné médiá, samotné spoločnosti sa k tomu nevyjadrili. Ak by sa spojili, ocitli by sa pod jednou strechou dve z piatich hlavných filmových štúdií v Hollywoode, uviedla BBC.

O hodnote prípadného kontraktu sa zdroje nezmieňujú. Trhová kapitalizácia oboch firiem spolu v stredu predstavovala zhruba 38 miliárd dolárov. Rokovania sú podľa zdrojov v ranej fáze a žiadne spojenie sa nakoniec nemusí vôbec uskutočniť, upozornila agentúra Reuters.

Šéf spoločnosti Warner Bros Discovery David Zaslav podľa zdrojov rokoval so šéfom Paramount Global Bobom Bakishom o potenciálnom prepojení aktivít oboch firiem. Na rokovania upozornil server Axios, ktorý sa odvoláva na viac zdrojov. Zaslav podľa nich rokoval aj so šéfkou spoločnosti National Amusements (NAI) Shari Redstoneovou, ktorej spoločnosť má kontrolu nad Paramount Global. Schôdzka medzi Zaslavom a Bakishom trvala podľa zdrojov niekoľko hodín.

Do portfólia Warner Bros Discovery patria popri slávnom filmovom štúdiu Warner Bros aj filmové kanály HBO, Animal Planet či spravodajská televízia CNN, zatiaľ čo v portfóliu Paramount Global je filmové štúdio Paramount Pictures, hudobné kanály MTV, detské programy Nickelodeon či spravodajský program CBS.

Zatiaľ nie je jasné, či by spoločnosť Warner Bros Discovery kúpila firmu Paramount Global, alebo jej materskú spoločnosť NAI. Podľa Axios sú na stole oba varianty. Mediálna spoločnosť National Amusements vlastní v Paramounte 77 percent akcií triedy A, s ktorými sú spojené hlasovacie práva.

Spoločnosť Warner Bros Discovery vznikla vlani v apríli, keď sa podnik WarnerMedia – do tej doby súčasť amerického telekomunikačného gigantu AT&T – spojil s firmou Discovery. Pod Warner Bros Discovery patria aj streamovacie služby Discovery+ a HBO Max alebo franšízy Batman a Harry Potter.

Možnosť streamovať relácie znamenala, že tradičné mediálne spoločnosti museli rýchlo investovať, aby mohli súťažiť so streamovacími platformami, ako je Netflix, Amazon Video či Apple TV. Warner Bros Discovery a Paramount museli výrazne znížiť náklady, aby zmiernili straty, ktoré z ich streamovacích služieb dosahujú už miliardy dolárov. V dôsledku toho sa ceny ich akcií naďalej pohybujú hlboko pod maximami, na ktorých sa ocitli v prvých dňoch streamovania.

Agentúra Bloomberg v stredu tiež uviedla, že Paramount rokuje o predaji svojej káblovej siete Black Entertainment Television skupine investorov. Objavili sa ale aj ďalšie správy, podľa ktorých okolo spoločnosti Paramount krúžia záujemcovia. Trhová hodnota Paramountu v stredu predstavovala 10,5 miliardy dolárov, podnik má ale dlhodobý dlh okolo 15,6 miliardy dolárov.

Americký zábavný priemysel v tomto roku ochromli štrajky hercov a scenáristov, súviseli väčšinou so mzdovými podmienkami pri práci pre streamovacie služby. Tieto podmienky sú podľa umelcov výrazne horšie, než tomu bolo pri tradičných televíznych produkciách.