RTVS odvysiela špeciálnu diskusnú reláciu: Ako ďalej RTVS?

RTVS odvysiela špeciálnu diskusnú reláciu: Ako ďalej RTVS? Ilustr. foto: RTVS

RTVS chystá špeciálnu diskusnú reláciu „ Ako ďalej, RTVS?“, ktorú odvysiela dnes v utorok 16. januára naživo o 20.20 h v spravodajskej RTVS :24 a v Rádiu Slovensko.

Moderátorka Marta Jančkárová sa spolu so svojimi hosťami bude venovať téme financovania RTVS, plánu rozdelenia telerozhlasu na televíziu a rozhlas, ako aj budúcnosti verejnoprávnych médií.

Do relácie RTVS pozvala generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, predsedu Výboru pre kultúru a médiá NR SR Romana Michelka (SNS), podpredsedníčku Výboru pre kultúru a médiá NR SR Zoru Jaurovú (PS) a člena Výboru pre kultúru a médiá NR SR Dušana Jarjabeka (SMER – SD).

Odporúčame aj:
Jeden deň organizoval protesty proti prezidentke, druhý deň v RTVS hodnotil prezidentku ako politológ
Šéf výboru pre kultúru a médiá Jarjabek sa v rozhovore pre proputinovský Sputnik sťažoval na médiá

RTVS vysiela reláciu v kontexte zmien, podľa ktorých má RTVS dostávať zo štátneho rozpočtu príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Zníženie pôvodného príspevku vo výške 0,17 percenta z HDP je súčasťou takzvaného konsolidačného balíčka, ktorý poslanci schválili na decembrovom zasadnutí parlamentu a mal by priniesť štátnemu rozpočtu približne 54,8 miliónov eur. Poslanci schválili aj návrh na prípadné dofinancovanie RTVS v prípade, že by bola objektívne ohrozená finančná a vnútorná stabilita telerozhlasu. V rámci verejnej diskusie rezonuje aj téma zmien vo verejnoprávnom médiu, prípadne otázka jeho rozdelenia, pričom podľa vyjadrenia poslancu Michelka by chcel predseda SNS Andrej Danko ešte vo februári predložiť zákon, ktorý sa bude tejto témy týkať.