Poslanci Smeru zablokovali mimoriadny výbor o ignorovaní Denníka N

Poslanci Smeru zablokovali mimoriadny výbor o ignorovaní Denníka N Reprofoto Denník N

Pposlanec Jozef Viskupič a pred ním poslanec Daniel Krajcer iniciovali zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru pre kultúru a médiá kvôli tomu, že vláda ohlásila, že odmieta odpovedať na otázky Denníka N.

 

Výbor sa vo štvrtok podvečer zišiel, ale nerokoval. Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) dal na začiatku hlasovať za rokovanie. Za boli 4 poslanci opozície a proti 7 poslanci Smeru. Rokovanie sa preto nekonalo.  Podľa Daniela Krajcera sa hlasovať o schválení programu nemalo. Proti rokovaniu bol s Jarjabkom napríklad Miroslav Číž, Ján Senko, Viera Mazurová, Štefan Gašparovič a ďalší poslanci Smeru.

„Podarilo sa mi iniciovať mimoriadne zasadnutie výboru, no veľmi ma prekvapilo, že Jarjabek ho zvolal až na 19.-tu hodinu. Ak chceme byť transparentní a chceme férovo informovať verejnosť, tak nerozumiem, prečo máme o takýchto vážnych veciach rokovať proti noci..." povedal ešte pred rokovaním Viskupič.

Krajcer a jeho kolegovia z mimoparlamentnej strany SKOK hovoria, že majú právnu analýzu, podľa ktorej vláda svojím konaním porušuje zákon. "Z analýzy vyplýva, že rozhodnutie vlády porušuje ústavné právo na výkon slobody prejavu a rovnako aj právo na informácie. Zároveň je toto konanie v rozpore so zákazom diskriminácie," povedal Krajcer.