Moderátori o kontroverzných zmenách Šimkovičovej: Zamestnanci RTVS pripravujú reakciu (VIDEO)

Moderátori o kontroverzných zmenách Šimkovičovej: Zamestnanci RTVS pripravujú reakciu (VIDEO) Ilustr. foto: RTVS

Na situáciu v súvislosti s pripravovaným kontroverzným zákonom, ktorý pripravila ministerka kultúry Martina Šimkovičová, reagujú aj zamestnanci a pracovníci RTVS. Tí pripravujú reakciu, o ktorej na facebooku informuje moderátor RTVS Miro Frindt a moderátorka Marta Jančkárová:

 "Spustil sa uragán na všetkých profiloch moderátorov, redaktorov RTVS a v našich súkromných poštách. Pýtate sa na legitímne veci, ktoré súvisia so zamestnancami RTVS a spravodajstvom. Prečo zamestnanci nič nerobia... Robia. Pripravujú, ale aktivity pracovníkov sa nedajú zorganizovať za 10 hodín. To nie je o moderátoroch a redaktoroch, ale o desiatkach profesií v televízii a rozhlase, ktoré nevidíte. Sú rovnako dôležití. Sme dve firmy ROZHLAS a TELEVÍZIA. Snažíme sa robiť najlepšie ako sa dá. Pre vás, platíte nás vy z vašich daní. Nie my sme RTVS, VY všetci ste RTVS, ona je VAŠA. My zamestnanci sa vyjadríme v najbližších hodinách, dňoch. Zvažujeme každé jedno slovo a vetu. Buďte prosím trpezliví, stojte pri RTVS. Ďakujeme." 

"Pripravujeme vyjadrenie za pracovníkov RTVS, ďakujeme za trpezlivosť a podporu," reagovala moderátorka RTVS Marta Jančkárová.

Odporúčame aj: Poznáte Šimkovičovej TV Slovan? Takýto hrozný osud čaká RTVS

Aktualizácia 13. 3.: Až 620 pracovnkov a solupracovníkov RTVS sa podpísalo pod výhásenie, v ktorom žiadajú návrh stiahnúť a žiadajú vytvoriť prostredie pre celospoločenskú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho média. Viac: Vyhlásenie v plnom znení.

Na pripravované zmeny reagoval aj šéf RTVS Ľuboš Machaj.

„Zmeny, ktoré zákonodarca navrhuje, sú jasne účelové a v rozpore s európskym princípom ochrany verejnoprávnych médií, ako ich deklarujú medzinárodné právne normy. Zákon má podľa mňa jediný cieľ – a síce zmocniť sa RTVS a podriadiť ho vládnej moci," ragoval dnes počas otvorenia nového Kreatívneho centra RTVS Ľuboš Machaj. Prípadná strata postu generálneho riaditeľa pre Machaja nie je prioritou. „Pre mňa je priorita, aby som obhájil nezávislosť a slobodu verejnoprávneho média,“ povedal. Takýto spôsob odvolania však považuje za „výrazne účelový“.

„Bol som zvolený v parlamente takmer ústavnou väčšinou a môj mandát je veľmi silný. Neviem, ako budú stratu môjho mandátu obhajovať,“ povedal.