CME reaguje na vzburu v Markíze: Na telo sa vráti, ale zmenené

CME reaguje na vzburu v Markíze: Na telo sa vráti, ale zmenené Ilustr. foto: Markíza

K situácii v televízii Markíza sa vyjadril aj člen Redakčnej rady spoločnosti CME, ktorá je vlastníkom licencie na vysielanie televízie Markíza.

Podľa člena Redakčnej rady CME Hansa Mahra je využívanie vysielacieho času na presadzovanie osobných ambícií nielen porušením redakčných pravidiel, ale aj ohrozením zásad slobody médií. „Vo svetle tejto udalosti plne podporujem rozhodnutie TV Markíza pozastaviť program na letnú sezónu. Nikdy nebolo plánované a ani uvedené, že program Na telo bude zrušený. Po rozhovoroch s manažmentom TV Markíza a vedením redakcie som presvedčený, že po tejto prestávke sa relácia Na telo vráti, aj keď v trochu inom formáte a samozrejme s moderátorom, ktorý sa chová profesionálne a nezneužíva svoje moderátorské role,“ uviedol Mahr podľa idnes.cz v liste českej pobočke Medzinárodného tlačového inštitútu (SK IPI).

Odporúčame aj: Zastavte normalizáciu Markízy! Osobností zo Slovenska a Čiech posielajú majiteľke Markízy otvorený list

Mahr verí, že TV Markíza ani CME nepodľahnú vonkajšiemu politickému tlaku a tlaku jednotlivých novinárov, ktorí presadzujú svoju osobnú či politickú agendu. "Skupina PPF ani jej vedenie nehrajú žiadnu úlohu v redakčnej politike," dodal.

Český národný výbor Medzinárodného tlačového inštitútu v reakcii na vývoj v Markíze napísal, že v televízii sa vedie stret o zachovaní princípov kritickej a slobodnej žurnalistiky. V otvorenom liste preto vyzval majiteľku PPF Renátu Kellnerovú a výkonného riaditeľa skupiny Jiřího Šmejca, aby zabezpečili zachovanie priestoru pre slobodnú žurnalistiku.