SaS: Zmena fungovania Audiovizuálneho fondu je ďalším krokom do minulosti

SaS: Zmena fungovania Audiovizuálneho fondu je ďalším krokom do minulosti

Koaličná SNS sa zamerala na Audiovizuálny fond, v ktorom chce prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu zmeniť fungovanie podobne, ako to urobila v prípade Fondu na podporu umenia. Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) ide aj v tomto prípade o tvrdé ovládnutie fondu, ktorý bude opäť len politickou bábkou v rukách ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. SaS preto vyzýva poslancov, aby za túto zmenu nehlasovali.

„Ministerka kultúry si mýli službu verejnosti a vedenie ministerstva s riadením vlastnej firmy. Ministerstvo kultúry neslúži a nepatrí Martine Šimkovičovej, slúži všetkým občanom. Tento návrh z dielne SNS politizuje sektor kultúry a rozdeľovanie financií na podporu kultúry presúva do rúk pár nominantov SNS. Takéto niečo nemôžu naši poslanci podporiť,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Rovnako, ako v prípade Fondu na podporu umenia, aj teraz chce SNS podľa tímlídra SaS pre kultúru Reného Paráka ovládnuť správny orgán, Radu Audiovizuálneho fondu, a to tak, že piatich z jej 13-tich členov bude priamo menovať šéfka rezortu kultúry. „Tá môže menovať v podstate kohokoľvek, pričom dvaja jej nominanti môžu byť zamestnancami ministerstva kultúry. Zjednodušená bude rovnako možnosť odvolať riaditeľa fondu, to bude robiť novozvolená rada,“ vysvetlil s tým, že rovnaký prístup predkladateľ zvolil aj v prípade Dozornej rady, do ktorej bude po novom väčšinu členov menovať rezort kultúry.

Prideľovanie všetkých finančných prostriedkov bude plne v rukách správneho orgánu a riaditeľ a odborné komisie, ktoré vo fonde aktuálne fungujú, budú mať len poradný hlas. „Zhorší sa transparentnosť rozhodovania rady, pretože tá sa bude môcť svojvoľne rozhodnúť, kedy bude rokovať neverejne. Ministerka bude môcť cez jej nominantov priamo zasahovať a politicky ovplyvňovať rozhodovanie tejto, pôvodne verejnoprávnej nezávislej inštitúcie,“ povedal René Parák a dodal, že ovládnutie Audiovizuálneho fondu bude ďalším krokom späť do minulosti, keď o všetkom rozhodovala ministerská komisia sediaca priamo na ministerstve.