V Británii nevysielala stanica Sky News, problémy majú aj zdravotníctvo a dráha

V Británii nevysielala stanica Sky News, problémy majú aj zdravotníctvo a dráha Reprofoto Sky News

Britská televízia Sky News, jedna z najvýznamnejších v krajine, nemohla dnes ráno vysielať kvôli technickým problémom. Uviedlo to vedenie stanice. Mimo prevádzky je aj systém pre objednávanie lekárskych prehliadok v Anglicku a výpadky zaznamenávajú aj železniční dopravcovia. Problémy súvisia s výpadkom IT systémov, ktorý hlási mnohé krajiny sveta, píše agentúra Reuters.

"Sky News nemohla dnes ráno naživo vysielať, divákom sa ospravedlňujeme za výpadok," uviedol šéf stanice David Rhodes bez ďalších detailov. Sky News patrí k hlavným spravodajským televíznym staniciam v Británii. Okolo 10:00 SELČ sa po niekoľkých hodinách vysielanie podarilo obnoviť, ďalej ale nastávajú krátke výpadky vysielania.

Mimo prevádzky je podľa agentúry Reuters aj systém na objednávanie lekárskych prehliadok v Anglicku. Podľa stanice BBC nie je dostupný pre pacientov ani lekárov systém EMIS Web. Niektoré nemocnice už ohlásili, že kvôli tomu nie sú schopné vykonať plánované prehliadky, pretože nemajú prístup ku klinickým záznamom pacientov.

Podľa stanice BBC majú problémy s IT systémami aj železniční dopravcovia, čo by mohlo viesť k oneskoreniu či zrušeniu niektorých spojov. "V súčasnosti zaznamenávame rozsiahle IT problémy naprieč celou našou sieťou," oznámila spoločnosť Govia Thameslink Railway, ktorá je podľa agentúry AFP najdôležitejším železničným prepravcom v krajine.

Problémy so systémami kontroly a odbavenia hlásia aj letiská v Edinburghu. Britské médiá prinášajú aj fotografie nefunkčných samoobslužných pokladníc v supermarketoch. Sieť kaviarní Gail kvôli výpadku nemôže prijímať platby vo svojich prevádzkach, píše BBC.

Výpadky a problémy s IT systémami hlásila dnes dopoludnia aj spoločnosť London Stock Exchange Group, ktorá vlastní londýnsku burzu a prevádzkuje množstvo významných platforiem pre obchodovanie s finančnými produktmi.

Problémy sú podľa agentúry Reuters súčasťou globálneho IT výpadku. Podľa médií problémy môžu súvisieť s programami spoločnosti Microsoft alebo firmou Crowdstrike, ktorá sa špecializuje na kybernetickú bezpečnosť. Zatiaľ sa nezdá, že by išlo o úmyselný útok. Microsoft uviedol, že zavádza opatrenia, ktoré by mali viesť k zlepšeniu situácie. Vo svete boli postihnuté IT systémy dopravcov, bánk či maloobchodných predajcov.