Nová DVTV.SK spustila zbierku, začne onedlho. Sme generačne rôzni, a to je dôležité, hovorí zakladateľ (ROZHOVOR)

Nová DVTV.SK spustila zbierku, začne onedlho. Sme generačne rôzni, a to je dôležité, hovorí zakladateľ (ROZHOVOR) Foto: DVTV.SK

Nový projekt bývalého moderátora RTVS Mira Frindta a známej českej televízie DVTV už naberá konkrétne kontúry. Zakladatelia chcú byť nezávislí od politikov, vydavateľov, reklamných zadávateľov. DVTV.SK bude, rovnako ako česká DVTV, platené médium, financované výlučne predplatiteľmi. Televízia má síce fungovať podľa českého modelu, no avizuje vlastný obsah. V týchto dňoch zakladatelia spustili verejnú zbierku cez donio.sk.

Prevádzkovateľom novej televízie je spoločnosť Digital Media Partners, v ktorej spoločníkmi sú česká spoločnosť Online Partners Daniely Drtinovej a Martina Veselovského a MIRO FRINDT, ktorý je zároveň konateľom vysielacej spoločnosti a iniciátorom vzniku slovenskej podoby DVTV. V rozhovore pre Omediach.com bývalý moderátor RTVS hovorí o tom, ako spolu s českými kolegami z DVTV už niekoľko mesiacov pripravuje vstup televízie do slovenského mediálneho prostredia. Prvé rozhovory budú o pár týždňov na webe dvtv.sk.

Ako presne sa bude televízia volať?

DVTV.SK

Kde sa s projektom aktuálne nachádzate?

Odštartovali sme crowdfundingovú kampaň pre podporovateľov na Donio a rovnako aj komunikáciu. Samozrejme, už sme nahrávali prvé rozhovory. O obsahu hovoríme denne. Sú to témy tzv. „trvalky“, ktoré budú aktuálnejšie dlhodobo alebo profilové rozhovory so známymi alebo zaujímavými ľuďmi. Požiadali sme o rozhovory viacerých politikov z exekutívy.

Foto DVTV.SK

Ako bude DVTV.sk financovaná?

Financovanie je prehľadné. Na štart som do projektu investoval vlastné peniaze ja aj českí partneri. Ďalšie financovanie bude závisieť od záujmu a podpory divákov. Online televízia DVTV.SK funguje na báze predplatného, rovnako ako v Českej republike. Tento model nám poskytuje to najdôležitejšie – nezávislosť od reklamy, záujmov vydavateľov, politikov a akéhokoľvek tlaku.

Čo presne bude mať spoločné DVTV.SK s českou DVTV?

Majitelia českej DVTV sú spolumajitelia slovenskej DVTV. Máme spoločné technológie, vizuálnu identitu. Identický spôsob snímania, svietenia – toto artdirection je pre DVTV typické. Ekonomické fungovanie máme nastavené samostatne.

Ako to bude v prípade obsahu?

Obsah DVTV.SK budeme tvoriť výlučne na Slovensku, česká matka DVTV nebude, a napokon ani nemá záujem do obsahu slovenskej dcéry zasahovať. Avšak, a to je najdôležitejšie - s Danielou, Martinom máme identický pohľad na to, ako sa robí žurnalistika, neznášame novinársky aktivizmus a stránenie v akejkoľvek podobe a komukoľvek. To je naše spoločné „československé“ kritérium.

Kto konkrétne bude tvoriť obsah okrem Vás? Myslím konkrétne mená.

Katatrína Valachovičová riadi marketing a komunikáciu, vrátane strategickej, pod ktorú patrí značka DVTV. Spolupracujeme s kolegami v Prahe, pretože majú väčší tím odborníkov, procesy, technológie. Čo sa týka tvorivých pracovníkov, spolupracujem s mladými ľuďmi, s ktorými som už pracoval. Poznám ich, viem, ako prirodzene vnímajú online svet a pracujú s ním, vyhľadávajú témy. Sme generačne rôzni, a to je dôležité.

Koľko ľudí tvorí alebo bude tvoriť slovenský tím?

10-12.

Ako bude vyzerať programová štruktúra?

Budeme produkovať rozhovory s politikmi, odborníkmi, osobnosťami, zaujímavými ľuďmi. Máme v pláne aj veľa ďalších aktivít, o ktorých zatiaľ nechcem hovoriť, ale podobné formáty ako kolegovia v Českej republike. Chceme vysvetľovať, kritizovať a prispieť k spoločenskej diskusii. Budeme hovoriť o témach, ktoré sú zdrojom konfliktov medzi ľuďmi na sociálnych sieťach. O sporných rozhodnutiach z viacerých uhlov pohľadu, o výrokoch politikov, ktoré polarizujú. Na Slovensku to vrie, je dôležité, aby sme spolu znovu vedeli hovoriť, počúvať sa, diskutovať. Budeme dávať priestor aj niektorým menším politickým stranám, ktoré nie sú v zákonodarnom zbore.
Foto: DVTV.SK

Ako vyzerá štruktúra riadenia?

Veľmi jednoduchá – o témach diskutujeme s editormi. Keď ich schválime, hľadajú vhodných hostí, dohodnú rozhovor. Obsahová štruktúra riadenia je klasická editor/moderátor. Nikdy to nie je rozhodnutie jedného človeka a napriek tomu, že som spolumajiteľ, o témach veľa diskutujeme – nebudem rozhodovať o obsahu sám. Toto považujem za veľmi dôležité. Sme súkromné médium, naši diváci sú pre nás nesmierne dôležití, preto sa od začiatku intenzívne venujeme budovaniu komunikácie a aj starostlivosti o nich. Rovnako aj technológiám a platformám, kde nás budú sledovať a počúvať.

Kedy odštartujete?

Predpokladám, že v septembri, deň nebudem upresňovať. Ak získame mimoriadne atraktívneho hosťa, nájdeme priestor, aby sme ho zverejnili aj skôr.

Kde bude mať DVTV.SK sídlo?

Práve intenzívne riešime, kde budeme mať redakciu. Rozhodujeme sa. Chceme príjemné a inšpiratívne miesto pre prácu celého tímu.

Čo od projektu očakávate?
Kultivovanú diskusiu na vážne témy. Budeme prispievať k tomu, aby sme vo vecnej rovine vysvetľovali, ponúkali fakty, a naopak nedávali priestor konšpirátorom, dezinformátorom a propagande.