Na Slovensko prichádza DVTV, jej tvárou je moderátor Miro Frindt

Na Slovensko prichádza DVTV, jej tvárou je moderátor Miro Frindt Foto: Archív Miro Frindt

Od 1. júla vznikla na Slovensku pobočka známej českej internetovej televízie DVTV. Jej hlavným predstaviteľom je dlhoročný redaktor a moderátor RTVS Miroslav Frindt, ktorý pred niekoľkými týždňami dal v RTVS výpoveď

 Vznik novej televízie potvrdil Findt v rozhovore pre SME.

Ako vznikla myšlienka založiť pobočku českej internetovej televízie? "Úplnou náhodou. Po vlaňajších voľbách som sa zaujímal o to, čo by sa dalo robiť. Vedel som, že ďalšiu zmenu v RTVS už nedám, po všetkých tých peripetiách a rokoch v nej. Povedal som si, že by som možno skúsil niečo vlastné, no nevedel som, ako na to. Dvanásť rokov však poznám Danielu Drtinovú z DVTV, tak som sa jej opýtal, či môžem za ňou prísť a či mi povedia, čo zahrnuje taká internetová televízia," povedal Frindt v rozhovore pre SME.

"Boli veľmi úprimní a otvorení, tak som si povedal, že to skúsim. Uvedomil som si, že nemá zmysel robiť na Slovensku ich kópiu, ale radšej otvoriť pobočku. Po dlhých mesiacoch rozhovorov, rokovaní, prepočtov, rozhovorov sme sa nakoniec dohodli a som rád, že mi dôverujú."

Televízia bude financovaná cez spoločnosť prevádzkujúcu doménu internetovej televízie, ktorú si česká strana na Slovensku už dlhšie zaregistrovala. Vo firme ja ako fyzická osoba Frindt a česká strana. V tej sú štyria spolumajitelia, rovnakí ako majitelia českej DVTV, teda Daniela Drtinová, Martin Veselovský, Jan Rozkošný a Jan Ouředník.

"Chceme poskytovať obsah nezávislý na sponzoroch, partneroch, investoroch a reklame. Tak ako česká, aj slovenská online televízia DVTV bude závislá výlučne na podpore divákov, aby sme mohli robiť kvalitnú žurnalistiku, pýtať sa každého rovnako, mať na každého rovnaký meter," uviedol Frindt.

Dlhoročný moderátor a bývalý vedúci spravodajstva v Slovenskej televízii Miro Frindt, ktorý patril medzi otvorených kritikov súčasného nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase a snáh Ficovej vlády ovládnuť RTVS, odišiel z RTVS po 25 rokoch. Ako povedal pre Omediach.com odchod z RTVS zvažoval po minuloročných parlamentných voľbách a k rozhodovaniu mu pomohlo aj to, že nebol obsadzovaný do prémiových moderátorských programov.

DVTV vznikla v roku 2014 ako spravodajská internetová televízia bývalých moderátorov Českej televízie Daniely Drtinovej a Martina Veselovského.