Z Markízy odchádza Adel Ghannam: Z médií neodchádzam

Z Markízy odchádza Adel Ghannam: Z médií neodchádzam Facebook Adel Ghannam

Z televízie Markíza odchádza jeden z kľúčových redaktorov spravodajstva Adel Ghannam. O svojom rozhodnutí opustiť spravodajstvo televízie napísal na sociálnej sieti.

 „Toto rozhodnutie sa vo mne rodilo niekoľko mesiacov. Po udalostiach z posledného roka som si uvedomil, že sa so značkou Markíza už nedokážem z osobných dôvodov stotožniť. S vedením som komunikoval priamo a dlhé hodiny po boku Viktora Vinczeho a Michala Kovačiča a tak sa moja skúsenosť trochu líši, od skúsenosti ostatných redaktorov. Úlohu zohráva aj fakt, že sú redaktori pri útokoch politickej moci stále osamotení. Na tom sa nezmenilo nič,“ napísal Adel Ghannam, ktorý nastúpil do televízie pred 4 rokmi.
 
"Nemá zmysel rozoberať to, čo sa v Markíze stalo. Nepovedal by som nič nové. V 70 sekundách to zhrnul Michal Kovačič. Všetko čo povedal, bola pravda, a preto to podpísala drvivá väčšina redakcie. Nasledovali rokovania štrajkového výboru, počas ktorých sme vybojovali dodržiavanie základných novinárskych princípov,“ píše odchádzajúci redaktor.

Zároveň konštatuje, že to nateraz vyzerá, že redaktori si udržali nezávislosť a pripomína viacero protivládnych tém, ktoré otvorili kolegovia aj on sám: Martina Töröková odvysielala reportáž o právnych službách na envirorezorte. „Tú istú tému v STVR zakázali hrať,“ zdôrazňuje Ghannam. Gabriela Kajtárová informuje o tom, ako vláda nedoručila sľub o lacnejších potravinách. Ján Tribula priniesol excesy Štefana Kuffu, Viktor Serebryakov nakrúcal o tom, ako sa dnes bačuje v trenčianskej nemocnici pod vedením ministerky Dolinkovej. A on sám odvysielal viacero reportáží o dopadoch novely Trestného zákona. "Iba minulý týždeň som ukázal ako vláda ignoruje spomienku na 21. august 1968. Správy sme opakovane otvárali z protestov. ... Nie je to preto, že by si niekto svoje úmysly rozmyslel. Je to pre odvahu redakcie, ktorá sa zomkla. Odoláva napriek spochybňovaniu politických tém a útokom politikov.“

V rozlúčkovom statuse spomenul aj svoju mamu Annu Ghannamovú, bývalú politickú moderátorku Markízy, ktorá bojovala za vysielacie práva televízie. „Moja mama za Markízu v roku 1998 bojovala, aj keď na ňu poskok od sýkorovcov v jednom momente v strižni vytiahol pištoľ. Urobila to, keď mala doma štvorročného syna. Ja by som sa pred tým svojím hanbil, keby sa nedokážem postaviť za reportáž, keď bolo najväčšie riziko strata zamestnania."

Ghannam sa rozhodol odísť. Chce sa posunúť ďalej, kam, zatiaľ neprezradil, napísal, že ostáva v médiách. Poslednú reportáž Ghannama odvysiela Markíza v sobotu.