Nový šéf Markízy je prekvapený kopírovaním medzi JOJ a Markízou

Nový šéf Markízy je prekvapený kopírovaním medzi JOJ a Markízou Foto: Markíza

Nový generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele pár týždňov potom, ako sa usadil v Záhorskej Bystrici, zrušil TV Fooor, chystá sa preformátovať Dajto a Doma a otvoril debatu o tom, za akú cenu a či vôbec má byť Modré z neba na obrazovke Markízy. V týchto dňoch poskytol rozhovory pre viaceré médiá. Kritizoval, ale aj pochválil, čo nové Markíza spustí a čo zruší.

 

 

Čo zo sledovanosti, keď nie sú zisky

O tom, že príde na Slovensko, vedel už v lete. Hoci pochválil predchodkyňu za program a za to, že Markíza má 40 percentný podiel na trhu, nie je veľmi spokojný s ekonomickou situáciou televízie. Na otázku SME, či zisky nie sú tak dobré ako v minulosti, povedal: „Nie, že nie sú také dobré, tento rok nie sú žiadne. To je rozdiel. Keby to nebolo tak dobré, poviete si, v poriadku, sú lepšie a sú horšie roky. Ale ak nie sú zisky žiadne, akcionári sa právom pýtajú, ako je možné, že líder na televíznom trhu nevytvára žiadny zisk," povedal v rozhovore pre SME.

Markíza bola pred niekoľkými rokmi medzi trojicou najlepšie zarábajúcich televízií CME, ale už v nej nie je. Preto chce šetriť. „Príjmy Markízy klesajú tretí rok po sebe... Nemôžeme však byť lídrom na televíznom trhu a pritom vyrábať stratu," povedal v rozhovore pre Nový Čas.

Fooor musí skončiť
Šetriť začal hneď. Rozhodol o zrušení TV Fooor, pretože je podľa neho strategicky lepšie mať popri Markíze do budúcna radšej dve stredne veľké stanice ako tri menšie. Otvoril s Vilom Rozborilom rokovania o budúcnosti a cene Modrého z neba a ruší jedno z dvoch nahrávacích štúdií, niektoré programy chce zrušiť a chystá sa prepúšťať.
„Robíme zmeny, to je pravda. Niektoré pozície zaniknú, niekde budeme využívať externých spolupracovníkov, niektoré miesta zreorganizujeme. Spájame napríklad on-line sekciu, voyo.sk a teletext do nového oddelenia a je zrejmé, že ak niektoré úseky zlúčime, nepotrebujeme paralelné pracovné miesta. Je však pravda, že časť prepúšťania sa mohli udiať už skôr," povedal pre SME.

Chystá nový seriál Doktori
Na budúci rok už je programová štruktúra takmer hotová. Z noviniek prezradil nový seriál z lekárskeho prostredia Doktori a veľa si sľubuje od filmov od Warner Brothers. "Na február chystáme veľký televízny event v podobe hokejových prenosov z olympijských hier v Soči. Ďalšie zaujímavé projekty ponúkneme neskôr na jar. Máme veľa plánov, ktoré však musíme prispôsobiť aj našim príjmom. Nebudeme teda míňať viac, než zarobíme," povedal pre Aktuálne.sk.

„Stále pracujeme na nových programoch a šancu majú len tie najlepšie návrhy. Najťažšie je však rozhodnúť, kedy zrušiť starý program, a kedy prísť s novým. Ak s novinkou prídete príliš skoro, môže prepadnúť, ak neskoro, kopírujete niekoho, kto s ňou prišiel pred vami. A tak isto je to aj so starými formátmi. Každý z nich má nejaký životný cyklus, a vy musíte odhadnúť, v ktorom bode sa práve nachádza," hovorí pre SME.

Za dôležité považuje programy: seriál Búrlivé víno, Chlapi neplačú, magazíny ako Teleráno či Reflex, reality show – Farmu a spravodajstvo. Teleráno a Reflex nekončia, ako sa špekulovalo. Ostanú súčasťou vysielania. „Pri tvorbe programu nejde o to, čo sa páči mne... Dôležité je, čo je dobré pre televíznych divákov, čo sa páči im. Pre Markízu je podstatný správny mix. Kvalitné správy, seriály plné emócií, reality show, výpravné šou, publicistika a šport," povedal pre Eurotelevíziu. Modré z neba chce nechať na obrazovke, ale nie za každú cenu. Rokovania s Vilom Rozborilom ešte neskončili.  „Modré z neba je mimoriadne úspešný formát, ktorý na Markíze beží už dlho, čo je argumentom pre to, aby na obrazovke aj zostal. Časť ľudí môže mať iný názor. Bolo to jedno z ťažších rozhodnutí, ktoré ma čakali." "Mám pocit, že sa blížime k rozhodnutiu," povedal pre SME.

TV Doma a Dajto sa zmenia
Chce posilniť a zmeniť TV Doma a Dajto. „Nechcel by som tieto dve televízie zaškatuľkovať ako televíziu pre ženy a televíziu pre chlapov. Dajto bude ponúkať žáner comedy - sitkomy, filmy a aj šport, napríklad vo februári budeme vysielať hokejové zápasy Zimných olympijských hier v Soči. Doma bude skôr seriálová televízia, ale nebude to len o tureckých telenovelách, pribudnú kriminálky, ďalšie veľké príbehy, emócie, drámy," povedal pre Eurotelevíziu.

Ako napísal Nový Čas, počas uplynulých sedem rokov pracoval v dvadsiatich krajinách, na konkurenčne silných trhoch ako Veľká Británia, Nemecko a Škandinávia, ale aj v náročnom prostredí, ako napríklad v Rusku, Grécku, Turecku, Singapure, Vietname. Podľa neho je slovenský divák iný ako napríklad rakúsky. Ten slovenský podľa neho potrebuje viac emócií v pôvodnej tvorbe aj v spravodajstve. To je na západe oveľa stručnejšie a kratšie.

Na Slovensku ho prekvapil konkurenčný súboj medzi JOJ a Markízou, keď pravidelne nasadzujú proti sebe konkurenčné programy. „Takéto kopírovanie programov je dosť neobvyklé. Už som sa s tým síce stretol, ale nie v takej miere ako u vás. Napríklad v Turecku a Grécku sa tiež vysielajú všetky spravodajské relácie v rovnakom čase. . Nie je to dobré pre nikoho... Je to podobné, ako keby som na trhu ponúkal kvalitné jablká a naraz príde s jablkami aj konkurencia. Sú lacnejšie, ale nekvalitné," povedal pre Eurotelevíziu.

Foto: Markíza