Záverečné televízne debaty jasného víťaza nemali

Záverečné televízne debaty jasného víťaza nemali Reprofoto

Posledné predvolebné televízne diskusie môžu výrazne ovplyvniť názory voličov. Tie, ktoré vysielali Markíza a RTVS v stredu večer, nemali jasného víťaza medzi kandidátmi ale ani medzi televíziami.

 

 

 

Deň pred moratóriom Markíza a RTVS pozvali do štúdia len kandidátov, ktorí majú najväčšie šance dostať sa do prezidentského paláca.

Aj keď moderátori strážili vysielací čas, neboli diskusie upäté na časopmieru. Bolo cítiť voľnosť, keď ako moderátor RTVS Martin Strižinec, tak aj moderátorka na Markíze Zlatica Puškárová nechali priestor kandidátom aj na priamu konfrontáciu. V reláciách sa však často opakovali otázky, na ktoré už kandidáti odpovedali v iných médiách.

RTVS začínala živý vstup pred hradom, ktorý bol osvetlený vo farbách slovenskej vlajky.

Diskusie vyvolali väčšiu pozornosť na sociálnych sieťach ako pri obrazovkách. Aj keď sledovanosťou nekonkurovali top programom roka, ani spravodajtvu, na to, že ide o publicistický formát, mali obe relácie pomerne dobrú sledovanosť.

RTVS vysielala debatu v čase hneď po hlavných správach, no v konkurencii s Hlasom Česko Slovenska na Markíze a Paneláku na JOJ. Trhový podiel podľa údajov PMT/TNS SK v kategórii 12+ mala diskusia na Jednotke 15,6 % a sledovalo ju 332 tisíc divákov v tejto kategórii. Trhový podiel diskusie na Markíze, kde sa vysielalo až po Hlase Česko Slovenska, po 23 hodine v kategórii 12+ bol 24,4 percent a relácia mala 325 tisíc divákov.

V komerčnej kategórii 12-54 bol trhový podiel debaty na RTVS 9,4 percent a na Markíze 24,2 percent.

Hlas Česko Slovenska na Markíze v kategórii 12+ pozeralo 540 tisíc a Panelák na JOJ 351 tisíc divákov.