Mika vyhlásil vojnu spoločnosti UPC

Mika vyhlásil vojnu spoločnosti UPC

Šéf RTVS poslal spoločnosti UPC list, kde jej oznamuje, že RTVS má výhrady voči jej marketingovej kampani na balíček za 9,90 eur.

 


RTVS v stredu v živom vysielaní zaútočila na niekoľkých operátorov, ktorých nepriamo obvinila, že sa priživujú na jej HD vysielaní. Mika to zopakoval aj na Rade RTVS, pri doterajších vyhláseniach si dával pozor, aby operátora, nemenoval.

 

Dnes meno spoločnosti, s ktorou má problém, prezradil. "Spoločnosti UPC bol v stredu 14. mája adresovaný oficiálny list RTVS a UPC prevzatie tohto listu potvrdila. UPC bola teda vopred a včas informovaná o výhradách RTVS voči jej marketingovej kampani," píše RTVS v svojom stanovisku.

Viac: RTVS obvinila v živom vysielaní niekoľkých operátorov z nekalých praktík

„Náš celý obsah je poskytovaný bezbariérovo. Všetci distribútori ho majú povinnosť šíriť, ukladá to zákon. Každá programová súčasť, ktorá sa dostane k divákovi a poslucháčovi, je súčasťou toho, za čo platí koncesionársky poplatok. Preto si operátor nemá za to pýtať peniaze a nemá z toho urobiť špeciálny balík," povedal Mika vo štvrtok členom rady. „My sme zistili, že konkrétny operátor ponúka v svojom balíku špeciálnu službu hokej v HD kvalite za 9,99. My kúpime drahý hokej, pošleme tam prenosový voz, máme tam štáb, zabezpečujeme vysielanie, dávame to na web, dávame generálny pardon na verejné premietanie. Do toho si urobí niekto špeciálny balík HD a ponúka signál za 9,90 niekoľko zápasov. Upozornili sme ich na to, budeme rokovať."

UPC obvinenia považuje za absurdné

UPC odmietla, že by ponúkala hokej samostatne v špeciálnom balíku. „Zákazníci UPC majú stanicu STV HD sprístupnenú už v základnom digitálnom balíčku, neplatia za ňu žiadne extra poplatky. Tento základný balíček obsahuje spolu 35 staníc, z toho 6 staníc v HD kvalite, a jednou z nich je aj STV HD. Ponuka s mesačným paušálom 9,90 Eur odkazuje práve na tento základný digitálny balík, ktorý ponúka 35 staníc, vrátane šiestich staníc v HD kvalite, už aj s HD set top boxom v cene tejto služby. Vyjadrenie zástupcov RTVS o tom, že „niekto si urobí špeciálny balík HD a ponúka signál za 9,99 niekoľko zápasov," je preto buď zjavným nedorozumením, ale sa vzťahuje nejakú inú ponuku, iného operátora. Z RTVS nás v tejto súvislosti nikto ani nekontaktoval," napísala spoločnosť v stanovisku vo štvrtok.

„Zdá sa nám, že v tejto veci ide v skutočnosti o snahu vysielateľa spoplatniť HD vysielanie pre káblových operátorov, proti čomu spoločnosť UPC opakovane zdôraznila svoj nesúhlas. Sme proti spoplatneniu HD staníc, pretože HD vysielanie je dnes už štandardným spôsobom vysielania, a akýkoľvek poplatok by bol proti záujmom divákov. Aj preto našim zákazníkom poskytujeme HD stanice bez extra poplatku, v rámci televíznej služby," dodala spoločnosť UPC.

 

RTVS je však presvedčená, že dôkazom o zavádzaní v tejto marketingovej kampani je samotný text reklamného e-mailu, ktorý spoločnosť UPC svojim klientom rozposielala „Sledujte hokej v HD kvalite už za 9,90€ mesačne." RTVS takto naformulované reklamné posolstvo považuje za zavádzajúce a poškodzujúce právo divákov na bezplatný a bezbariérový prístup k programu RTVS. Za maximálne nevhodné považujeme tvrdenie

UPC o snahe RTVS „spoplatniť HD vysielanie pre káblových operátorov". Opak je pravdou. Neustále zdôrazňujeme, že prístup našich divákov k obsahu RTVS je okrem mesačných úhrad za služby RTVS (koncesionársky poplatok) bezbariérový, diváci teda nemusia platiť žiadne extra poplatky, ani za HD vysielanie, za ktoré si platia už v rámci koncesionárskych poplatkov," píše v svojej reakcii RTVS.

Požiadali sme o stanovisko UPC, to tvrdí, že žiaden list od RTVS nezaregistrovali.