RTVS vysiela z nového virtuálneho štúdia

RTVS vysiela z nového virtuálneho štúdia

Od dnes spravodajstvo na RTVS je vysielané v HD kvalite. Správy majú novú réžiu aj štúdio.

 


RTVS od dnes používa nové virtuálne štúdio MD1, ktoré vyrába program v HD kvalite. Vysielania z nového štúdia MD1 sa začalo reláciou Správy RTVS o 12:00. Dnes  (v pondelok) začnú v HD vysielať aj popoludňajšie a večerné Správy RTVS.

 

Z nového virtuálneho štúdia MD1 sa v HD budú vyrábať Správy RTVS, GBS, Správy a komentáre, Počasie a pravdepodobne aj národnostné Hírek.

„V dlhodobom horizonte plánujeme zrekonštruovať aj tzv. komplex UTD a presunúť doň spravodajstvo, ktoré by tak po rekonštrukcii malo vysielať z reálneho štúdia," povedal pre Omédiách.com hovorca RTVS Juraj Kadáš.

Vďaka rekonštrukcii MD1 RTVS dosiahla stav, že všetky veľké štúdia RTVS (MD1, MD2, MD3, MD4) sú technologicky schopné produkovať obsah v HD. „Do MD1 plánujeme presunúť aj výrobu programu Slovensko v obrazoch a postupne všetkých programov, ktoré sú založené na báze virtuálneho štúdia. Budeme prvou televíziou na Slovensku so spravodajstvom v HD," povedal Kadáš.

Foto: RTVS

V HD bude obraz zo štúdia, grafika, ako aj materiál, ktorý bude do spravodajstva doručený v HD (živé vstupy cez satelitný voz, agentúrne príspevky, príspevky zo zahraničia a pod.). Čo sa týka samotných redakčných príspevkov, väčšinu kamier je ešte v SD kvalite, čiže niektoré príspevky pôjdu v upscale-ovanom režime a niektoré natívne v HD.

Rekonštrukciou prešlo kompletné štúdio i réžia MD1. „Vykonali sme rozsiahle stavebné úpravy, vymenila sa klimatizácia, elektrické rozvody, svetlá, videoréžia, zvukový pult, playout, záznamová technika, monitorová stena a krížový prepojovač. Pribudli nové svetlá, kamery, statívy či mikrofóny," povedal Kadáš.

Použitá technológia bola zakúpená prostredníctvom verejného obstarávania.