TV trh smeruje k veľkým obrazovkám a UltraHD televízorom

TV trh smeruje k veľkým obrazovkám a UltraHD televízorom shark.sk

V druhom štvrťroku pokračovalo oživenie na televíznom trhu.

 

 

 

Významnú úlohu na trhu spotrebnej elektroniky hrajú televízie, ktoré pomerne značne narástli. V druhom kvartáli roku 2014 sa zvýšilo tempo rastu začaté v predchádzajúcom kvartáli. Medziročne to bolo o takmer 11 percent z hľadiska hodnoty, vyplýva to z výsledkov prieskumu GfK Temax.

Pokračuje trend smerom k veľkým obrazovkám a viditeľný podiel na trhu už majú taktiež UltraHD televízory.
Väčšinu ostatných kategórií naďalej sprevádzali negatívne trendy, ale je tu niekoľko výnimiek s veľmi pozitívnym vývojom, ako napr. soundbary a dokovacie reproduktory.

Telekomunikácie: Trvajúci rast

Trh telekomunikácií vykázal oproti rovnakému obdobiu minulého roka nárast o viac ako 22 % z hľadiska hodnoty. Celý trh je do značnej miery ovplyvňovaný vývojom smartfónov, ktoré sa opäť pohybovali v čiernych číslach. Pozitívne sa tiež vyvíjal trh slúchadiel s mikrofónom. Naďalej zákazníci dávajú prednosť dotykovým telefónom s väčšou uhlopriečkou displeja.

Informačné technológie: Rast trhu pokračuje

Trh informačných technológií zaznamenal obratovo nárast aj v druhom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku. K pozitívnemu vývoju najviac prispeli stolné a prenosné počítače aj vďaka ukončeniu podpory operačného systému Windows XP. V rámci prenosných počítačov sa výrazne darilo ultratenkým zariadeniam, ktorých podiel sa na celkovom objeme priblížil k 10%. Monitory s uhlopriečkou 24 a viac palcov zaznamenali výrazný rast a boli tak schopné udržať celú kategóriu v čiernych číslach.

GfK TEMAX® je index sledovanosti technického spotrebného tovaru na trhu, ktorý vyvinula spoločnosť GfK. Výsledky sú založené na pravidelných prieskumoch uskutočňovaných v maloobchodnom paneli GfK. Maloobchodný panel sa skladá z viac ako 425 000 maloobchodných predajní z celého sveta.