RTVS potrestali za to, že spojila šmejdov s Kiskovým Quatrom

RTVS potrestali za to, že spojila šmejdov s Kiskovým Quatrom

V predvolebnom boji kandidát na prezidenta Robert Fico zaútočil na súpera Andreja Kisku práve konštrukciou, kde spojil Quatro s úžerníctvom.

 

 

Krátko pred prezidentskými voľbami RTVS vo večerných správach odvysielala príspevok s názvom Boj so šmejdmi, v ktorom neetické obchodné praktiky tzv. „šmejdov" spojila s pôsobením pôžičkovej služby Quatro, ktorú zakladal Andrej Kiska.

V reportáži, ktorá bola odvysielaná len dva dni pred druhým kolom volieb, redaktor hovoril o tovare od šmejdov predraženom až o 318 percent o a nepovolenom predaji bez účtov. Kamera zaostrila na zmluvu a na logo spoločnosti Quatro. Tá medzi firmy označované za "šmejdov" nepatrí. Dnes je jediným akcionárom Quatra, ktoré zakladal Andrej Kiska, Všeobecná úverová banka.

Komentár: RTVS pred voľbami spojila šmejdov s logom Quatra

V predvolebnej kampani Fico v súvislosti so spoločnosťami Triangel a Quatro označil Kisku za úžerníka.

„Išlo o ilustračný záber, ktoré v spotrebiteľských témach používame už dlhšiu dobu," reagovala vtedy pre Omédiách.com RTVS.

reprofoto: Správy RTVS

Podľa licenčnej rady televízia porušila ustanovenie zákona o objektívnosti a nestrannosti tým, že neetické obchodné praktiky tzv. „šmejdov" spojila s pôsobením pôžičkovej služby Quatro. Ako sankciu dostala RTVS upozornenie.