Trump tvrdí, že na neho moderátorka útočila preto, že mala menštruáciu

Americký miliardár Donald Trump, ktorý chce za republikánov kandidovať na post šéfa Bieleho domu, dospel k záveru, že pri štvrtkovej televíznej debate na neho moderátorka útočila preto, že menštruovala.

Moderátorka stanice Fox News Megyn Kellyová sa Trumpa vypytovala na jeho urážky voči ženám. Trump teraz kvôli svojmu výroku nesmie na jedno z najväčších zhromaždení amerických konzervatívnych aktivistov, napísal server britského denníka The Guardian.

Kellyová sa ho pýtala, či bude ako prípadný prezident Spojených štátov pokračovať vo svojom prístupe k ženám. Tie v minulosti častoval nadávkami ako "tučné prasatá" alebo "povaľačky". "Bolo poznať ...., ako jej krv tečie - viete odkiaľ," povedal televízii CNN o Kellyovej.

Trump mal byť dnes v Atlante hosťom na zhromaždení konzervatívcov združených okolo blogu RedState. "Chcel som mu dať veľký priestor, ale s tou poznámkou o Megyn Kellyovej to skrátka prehnal," povedal šéfredaktor blogu Erick Erickson, ktorý akciu v Atlante usporiadal. Erickson sa tak stal prvou kľúčovou osobnosťou z hlavného prúdu amerických konzervatívcov, ktorí sa s Trumpom rozchádzajú, uviedol The Guardian.

Trump tak príde o príležitosť hovoriť s viacerými konzervatívnymi aktivistami aj novinármi, ktorí budú na zraze. Erickson povedal, že sa po Trumpovom výroku obrátil na ľudí z jeho kampane a pýtal sa, čo tým mal na mysli. Nepopreli vraj, že narážal na menštruáciu.

Na Trumpovu poznámku na adresu Kellyovej tiež okamžite reagovala jediná uchádzačka o republikánsku nomináciu Carly Fiorinaová. "Pán Trump, to je neospravedlniteľné," odkázala mu na Twitteri.

Nejde o prvý kontroverzný výrok, ktorého sa Trump dopustil, hoci sa doteraz tešil najväčšej podpore medzi prípadnými republikánskymi kandidátmi na post prezidenta. Napríklad o mexických imigrantoch prichádzajúcich do USA Trump povedal, že sú násilníci. O republikánskom politikovi Johnovi McCainovi, ktorý strávil roky vo vojnovom zajatí a bol mučený, zase vyhlásil, že pre neho nie je vojnovým hrdinom. A v piatok zdieľal správu na Twitteri, v ktorej sa o Kellyovej písalo, že je "Nána".

Trump sa dnes na Twitteri pokúsil svoje kontroverzné vyjadrenia vysvetliť a uviedol, že tým "viete odkiaľ" myslel moderátorkin nos. Zároveň sa podľa denníka The Washington Times pustil do tých, ktorí sa zaoberali jeho vyjadrením, a obvinil ich z prílišnej politickej korektnosti.

"U nás je toľko 'politicky korektných' bláznov. Musíme sa všetci zase pustiť do práce a prestať mrhať časom a energiou na nezmysly!", napísal na Twitteri, kde jeho oznámenia odoberá skoro 3,6 milióny ľudí.