Biskup žaluje RTVS za reportáž o zneužívanom dievčati

Biskup žaluje RTVS za reportáž o zneužívanom dievčati Reprofoto RTVS

Pred rokom RTVS odvysielala v rámci relácie Reportéri príspevok „V mene otca..." o kauze z Nevidzian.

 

 

Nitriansky biskup Viliam Judák podľa Denníka N podal žalobu na RTVS a je presvedčený, že novinár zavádzal a klamal v reportáži o zneužívaní školáčky farárom v obci Nevidzany.
Autorom reportáže je Pavol Fejér, ktorý si za obsahom reportáže stojí.

„Vo farnosti Nevidzany vyplával predvlani na povrch pedofilný škandál. Tamojší farár sexuálne obťažoval 12-ročné dievčatko. Pedofil z radov cirkvi bol nielen odhalený, ale aj odsúdený. Stalo sa tak prvýkrát v histórii Slovenska. Z múrov mlčania a zahladzovania stôp po prípadoch zneužívania detí kňazmi tak vypadla prvá slovenská tehlička. Zdalo by sa, že tu by sa prípad mohol uzavrieť, ibaže okolnosti štátneho a cirkevného riešenia tejto kauzy nepustia," začína reportáž Fejér.

V reportáži Fejér priniesol informácie o ďalších dievčatách, ktoré mali byť farárom obťažované a aj to, že jedna ďalšia matka sa na chovanie kňaza sťažovala nitrianskemu biskupovi. Hovorca to poprel. Fejér priniesol informáciu aj o vyjednávačovi, ktorý chcel matku dievčatka presvedčiť, aby žalobu stiahla.

„Farár je teda nevinný. A biskup žiadnu zodpovednosť nenesie. Čo by asi robili nekritickí zástancovia kňaza, keby sa niečo podobné stalo im? Dôkazom zaslepenia je tvrdenie, že s farárom prichádzali do styku aj ich ratolesti a tým sa predsa nič nestalo. Presne toto je podľa nich dôkazom, že kňaz nie je pedofil. Ba práve naopak, že on sám je obeťou," povedal na záver Féjer.

Nitrianske biskupstvo sa k reportáži vyjadrilo vo svojom stanovisku, krátko po odvysielaní reportáže, kde píše, že biskup sa ospravedlnil už v roku 2013, teda v čase, keď išlo ešte len o podozrenie a opakovane po skončení procesu. Biskupstvu sa nepáči v reportáži informácia o tom, že biskup mal vedieť o ďalších obetiach aj o vyjadnávačovi.
„Sme šokovaní správou o „vyjednávačovi", ktorý mal rodine ponúkať peniaze, aby stiahla obvinenie. Ak sa niekto naozaj pokúsil o takúto vec, nebola to v nijakom prípade naša iniciatíva. Naopak, takéto konanie pokladáme za absolútne neprijateľné a odsúdeniahodné. Diecézny biskup doteraz nevedel o existencii nijakého „vyjednávača" a v minulosti nemal vedomosť o ďalších obvineniach z deliktov vznesených voči kňazovi. V žiadnom prípade sa kňaza nepokúšal „kryť," píše biskupstvo.

Biskupstvo ďalej zdôrazňuje, že rešpektuje rozhodnutie súdu, ktorý kňaza obvinil. „V nijakom prípade cirkev nikdy nezasahovala a ani v súčasnosti nezasahuje do kompetencií štátu, ako sa to snaží redaktor vo svojej reportáži naznačiť."

„Prezentované informácie neboli nepravdivé ani pravdu skresľujúce. Naopak, boli v súlade s tak zákonnými, ako aj žurnalistickými požiadavkami," vyjadrila sa pre Nko RTVS.