Sulík: Danko vydiera RTVS

Sulík: Danko vydiera RTVS Reprofoto TA3

„Niektoré firmy až parazitujú na RTVS, ja nechcem byť osobný voči riaditeľovi a ľuďom, ktorí tam sú, ale toto musí skončiť," povedal predseda SNS.

 


Andrej Danko sa posťažoval na RTVS. Urobil tak na pôde súkromnej TA3, na ktorej mal pred voľbami aj ako predseda mimoparlamentnej strany v porovnaní s inými stranami nevídaný priestor.

 

„Takmer nič netvoríme, všetko dávame externe vyrábať. Ja ako politik som ochotný podporiť zákon v NR SR, ak budem vedieť od manažmentu RTVS, ako bude nakladať s tými zdrojmi. Ja odmietam, aby RTVS nakupoval relácie externe," povedal Danko. V relácii nepriamo naznačil, že nie je spokojný so súčasným šéfom RTVS Václavom Mikom a spochybnil financovanie v RTVS. "Mika mal víziu a koncepciu a ja nehodnotím, čo splnil a čo nie. Ale od začiatku si bol vedomý výšky poplatku. Ak chce pokračovať ako riaditeľ ďalej, ale so zvýšeným poplatkom, je to jeho vízia. Ale určite príde aj niekto iný, kto predloží zlepšenie pomerov a vlastné relácie," povedal Danko.

Odporúčame aj: Kto sa chce ešte priživiť na koncesionárskych poplatkoch?

Predsedovi SNS sa viaceré ceny za relácie nepáčia. „Sú tu relácie, ktoré stoja 20 tisíc eur a zosmiešňujú slovenský národ. Nemalo by byť verejné tajomstvo, koľko peňazí ide do externého prostredia. Sú to milióny eur, ktoré RTVS míňa na relácie, kde vám rozum zastane. Aby nejaká dámska relácia stála od 2 do 5 tisíc eur, Aj múdry schybí 20 tisíc? To je hádzanie peňazí do Dunaja," povedal Danko.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka Danko takto vydiera RTVS. „Danko je povinný informovať verejnosť o plytvaní a tunelovaní zdrojov RTVS. Jeho slová, že takéto informácie má, ale je ich ochotný zverejniť iba vo veľkom citovom rozpoložení, sú len obyčajným vydieraním vedenia RTVS," napísal Sulík, „Je absolútne neprijateľné, aby jeden z najvyšších ústavných činiteľov používal takéto prízemné praktiky. Len tým potvrdzuje našu domnienku, že zvyšovanie koncesionárskych poplatkov a rituálne koaličné tance okolo nich, sa pre SNS stali len zámienkou, ako zvýšiť svoj politický vplyv vo verejnoprávnom priestore. A neštítia sa pritom ani vydierania," dodal.

Situáciou okolo koncesionárskych poplatkov sa bude venovať v pondelok Koaličná rada. " My sa budeme pýtať na ceny relácií, chceme vedieť, kam financie idú. My sa budeme pýtať, prečo relácia o milovaní Slovenska stojí za pol rok 900 tisíc eura," povedal Danko. Minister kultúry oznámil, že v prípade, ak sa neprijme jeho návrh, z funkcie odíde.

Aktualizácia o stanovisko RTVS 13. 6. 2016:

Úlohou RTVS ako nezávislej verejnoprávnej inštitúcie nie je zapájať sa do politických diskusií a bude si ďalej plniť svoje úlohy podľa zákona a schválenej koncepcie.

Ak však v prebiehajúcej verejnej diskusii (naposledy v televízii TA3) zaznejú očividné nepravdy, RTVS k nim bude uvádzať fakty. Nie je totiž možné, aby ktokoľvek znevažoval prácu stoviek pracovníkov a spolupracovníkov verejnoprávneho vysielateľa a ich tvorivú činnosť, ba čo viac, aby dochádzalo k spochybňovaniu fungovania verejnoprávnych médií na Slovensku ako takých. Odmietame tvrdenia, že vysielanie televízie a rozhlasu nemá jasne stanovenú štruktúru a pracoviská sú v útlme a ovládajú ich externí dodávatelia. Všetky zmluvy RTVS už roky transparentne zverejňuje podľa platného zákona a zámery na uzatvorenie zmlúv boli prerokované vo verejnom režime Radou RTVS. V absolútnych číslach a porovnaní rokov 2012 a 2015 narástlo využívanie interných kapacít RTVS v hodinách pri výrobe programov o 335 520 hodín k čomu prispelo aj rozšírenie interných kapacít v televízii aj v rozhlase. RTVS navyše v uplynulých rokoch aktívne participovala na podpore a rozvoji audio-vizuálneho, audio priemyslu a kinematografie na Slovensku.

"V prílohe odpočet plnenia koncepcie rozvoja RTVS.