Pozrite si, aké sú skutočné rozdiely analógovej a digitálnej televízie

Pozrite si, aké sú skutočné rozdiely analógovej a digitálnej televízie Zdroj: Swan

Všetci vravia, že digitálna je lepšia. My súhlasíme, ale dnes vám aj vysvetlíme, prečo je to tak.

 

 

Analógová televízia je super
Minimálne z historického hľadiska. Bola to prvá televízia, akú sme vôbec mohli sledovať.
Analógové vysielanie sme prijímali na tých veľkých hranatých televízoroch, ktoré mala stará mama vždy na plné pecky a sledovali sme tam čiernobiele filmové klasiky. Vlasta Burian či Oldřich Nový nám spríjemnili detstvo, hoci často zrnili, huhňali a museli sme sa hrať s anténou kvôli lepšiemu signálu.
Analóg znamená, že televízny vysielač posiela elektromagnetické vlny určitej sily a veľkosti v určitej frekvencii. Zjednodušene to vyzerá takto:

Váš prijímač, teda anténa na streche, dokázala tieto vlny prečítať a pustiť vám ich multimediálnu podobu. Tento systém fungoval viac než 50 rokov a znamenal prelom v mediálnej technológii.

No má svoje chyby
Samozrejme, technika sa stále vyvíja. Dostali sme farebný obraz takmer bez prerušenia a televízory sa pomaly zužovali a rozširovali. Len to vysielanie stále nebolo tip-top.
Predstavte si, že do vody hodíte kameň. Prirodzene okolo seba vytvorí vlny, ktoré sa za normálnych okolností dostanú do širokého okolia. Ale ak náhodou v rovnakom momente zafúka vietor alebo okolo prepláva ryba, vlnenie sa zmení a do svojho cieľa dorazí zmenené.
Rovnako to bolo aj so zrnitým obrazom či výpadkami signálu v analógových televíziách.

Digitálna televízia je ešte viac super
Na prekonanie všetkých problémov vynašli technici nový spôsob šírenia informácií – digitál. Namiesto vlnenia mení všetky programy na sled jednotiek a núl, rovnako ako váš počítač.

Zdroj: Swan

 

Preto na jeho prijímanie potrebujete Set-top box, špeciálny televízor alebo televíznu kartu.
Toto nové kódovanie je omnoho presnejšie a nepodlieha nijakým vonkajším vplyvom. Presne to, čo do kábla vojde, z neho aj vyjde, bezo zmeny. Preto môžeme pozerať HD, Full HD aj UHD programy a filmy s ostrými linkami, sýtymi farbami a poriadnym zvukom.
Je to nádhera, čo poviete?

Zdroj: Swan

Preto sa začiatkom roku 2000 pomaly začal celý svet prelaďovať na digitálne vysielanie a štáty prijímali novelizované zákony o retransmisii. Slovensko k nim patrí od 1. 1. 2011.

A s doplnkovými funkciami je úplne najlepšia!
Dokonalý obraz je samozrejmosť, no v digitálnej televízii nájdete omnoho viac. Medzi naše najobľúbenejšie doplnkové funkcie patrí zastavenie a pretočenie programu, 7 dňový archív či videopožičovňa. Dokopy vám ich ponúkame šestnásť a všetky nájdete tu .
Kto vie, možno o 50 rokov vynájdeme nový spôsob vysielania a aj digitálna TV nám bude pripadať zastaraná. Zatiaľ je to však to najlepšie, čo si v obývačke môžete dopriať.

                                           Viac o produkte.