Andrej Babiš chce už aj televíziu

Foto: ANO2011 Foto: ANO2011

Najbohatší Slovák Andrej Babiš má záujem o českú Primu, po ktorej pokukáva údajne aj finančná skupina J&T. Penta mala vraj zálusk na TV Nova.

 

 Pri tom ako podnikateľ a politik Andrej Babiš rokuje krížom krážom s vydavateľstvami, začal pokukávať už aj po televízii.

Podľa českých Hospodárskych novín má záujem o televíziu Prima. "Ak by bola niektorá z hlavných televízií v Českej republike na predaj, tak by nás zaujímala," povedal pre HN Libor Němeček, ktorý má v Babišovej spoločnosti Agrofert na starosti nákupy firiem.
Babišov Agrofert pred niekoľkými dňami kúpil všetky médiá českej skupiny Mafra, ktorá dosiaľ patrila nemeckej firme Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft mbH (RBVG). Získal tak kontrolu nad českými denníkmi MF Dnes, Lidové noviny a Metro a spravodajským servermi iDNES.cz a Lidovky.cz. Nemecká spoločnosť RBVG vlastní aj 50 percent spoločnosti Petit Press, ktorá je vydavateľom denníka SME. Do denníku SME Agrofert nevstúpil.

Pod vydavateľstvo Mafra patrí aj televízia Očko a dve české rádiá Classic FM a Expresradio. Obe rádiá sa majú vrátiť pôvodnému nemeckému vlastníkovi.

Hudbná televízia Očko Babišovi nestačí. "Chceli by sme veľkú stanicu, ktorá si na seba sama zarobí," povedal Němeček. "Okrem Novy a Primy tu žiadna taká nie je," dodal. Reálnejšie sa pritom javí Prima. "Situácia okolo Novy nenahráva tomu, že by sme ju kúpili," povedal pre HN Němeček. Podľa informácií HN možný nákup Novy zvažovala aj investičná skupina Penta. Ale tá nakoniec svoj záujem stiahla.

O Primu sa podľa českých HN „už viac ako rok bezúspešne snaží finančná skupina J&T", ktorá kontroluje na Slovensku JOJ Group.

Babiš prostredníctvom svojho vydavateľstva AGF Media vydáva aj sieť regionálnych týždenníkov 5 +2 dni, sponzoruje server Českápozice.cz.
Pred niekoľkými týždňami kúpil na Slovensku vydavateľstvo Ecopress, pričom podľa informácií Omédiách.com prejavil v minulosti záujem aj o iné vydavateľstvá, medzi nimi napríklad Trend Holding.

Stanovisko J&T a Penty.