Diskusia na Markíze začala bizarne

Diskusia na Markíze začala bizarne Reprofoto Markíza

Hoci sa do parlamentu dostalo po voľbách osem strán, v štúdiu v televízii Markíza oproti Zlatici Puškárovej-Švajdovej stáli len Marián Kotleba a Jaroslav Paška. Robert Kaliňák odmietol vstúpiť do štúdia, ostatní dobiehali.

 


Prvú povolebnú nedeľu čakal lídrov politických strán maratón televíznych debát.

 

Televízia TA3 priniesla vyjadrenia viacerých lídrov už ráno, no nesedeli spolu za jedným stolom ale jednotlivo ich spovedali moderátori TA3 Ľuba Oravová a Noro Dolinský.

Do TA3 prišiel aj Robert Fico, do Markízy a RTVS už nešiel. Prvá veľká spoločná povolebná debata bola v RTVS, kde bolo cítiť nerovozitu, kde sa politikom nepáčili otázky moderátorov napríklad o tom, kto s kým môže vytvoriť koalíciu a aké majú či mali vzťahy. Do štúdia neprišli všetci lídri – Mariana Kotlebu z ĽS NS zastúpil jeho spolustraník, Roberta Fica Peter Pellegrini.

Krátko popoludní začala diskusia na Markíze. Začiatok bol netradičný. Hoci televízia mala nachystané štúdio pre všetkých lídrov na začiatku relácie oproti moderátorke stáli len Kotleba a Paška. „V našom štúdiu je taká bizarná situácia. Do parlamentu sa síce dostalo osem strán, v štúdiu máme len dve." Niektorí boli na ceste z RTVS. Robert Kaliňák už bol v televízii ale odmietol vstúpiť do štúdia. „Nechce ísť diskutovať v takejto zostave s Mariánom Kotlebom. Chce si počkať aj na ostatných," povedala moderátorka.

Odporúčame aj: Do parlamentu sa dostali viacerí moderátori Markízy a ďalší novinári

Vošiel až po tom, keď postupne prichádzali aj ďalší.
Matovič a Sulík si po príchode do štúdia podali ruku s Kotlebom, Kaliňák nie. Lídri sa pohádali už po niekoľkých minútach.

Kotleba uviedol, že pravdepodobne ostanú v opozícii. „My sa ani silou mocou netlačíme ani na jednu stranu, ani na druhú. Predseda strany Sme rodina - Boris Kollár vyhlásil, že nemieni byť súčasťou pravicovej vlády, iba ju bude v parlamente podporovať. Ako dôvod uviedol aj to, ako sa k nemu správali pred voľbami.

„Od strany Smer-SD sa mi nedostalo ani jednej podpásovky, ale na druhej strane som tieto podpásovky dostal od tu stojacich pravicových politikov," povedal Kollár zvýšeným hlasom a pochytil sa s Radoslavom Procházkom, ktorý upozornil napríklad na to, že on na kandidátke bývalé milenky nemá. „Aspoň vidíte, o čom tu hovorím od začiatku. Ako môže vydržať takáto vláda so 76 poslancami," reagoval na to šéf Mosta-Híd Béla Bugár. „V podstate všetko, čo sa tu teraz kolegovia jemne chytili, sa týka minulosti," povedal predseda SaS Richard Sulík s tým, že ak bude poverený zostavením vlády, spraví všetko pre to, aby vznikla rozumná dohoda.