Kotleba dnes v RTVS nemal sedieť, a to nielen preto, že si nechcel dať rúško

Kotleba dnes v RTVS nemal sedieť, a to nielen preto, že si nechcel dať rúško Reprofoto RTVS

RTVS sa dnes nechala hlúpo a nebezpečne zneužiť. V čase vážnej pandemickej situácie poslúžila na šírenie dezinformácií a zviditeľňovanie odporcov pandemických nariadení.

Oprávnenú vlnu kritiky dnes vyvolala prítomnosť Mariana Kotlebu v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, kde si odmietol dať rúško. Fašista pritom v štúdiu pri tak vážnej zdravotníckej téme nemal čo robiť, nebol totiž pozvaný.

Hoci v priestoroch RTVS platí nariadenie nosiť rúško, RTVS poslanca pustila do štúdia bez neho. Moderátor Marek Makara sa Kotlebu v úvode a počas relácie opýtal, či si ho nechce nasadiť. Keď povedal, že nie, moderátor pokračoval ďalej v relácii, s komentárom, že aj to je postoj. Ak má RTVS takéto interné pravidlá, nemala politika vôbec do štúdia pustiť, kde bol štáb relácie, keď Kotleba prišiel? A keď už odmietol reagovať na žiadosť moderátora, aby si rúško nasadil, mal ho jednoducho moderátor poslať preč alebo ho dať vyviesť.

Nie je to len o interných pravidlách RTVS.

Kotleba, ktorý sa verejne chváli, že nedodržuje bezpečnostné opatrenia, ohrozoval hostí aj zamestnancov RTVS.

Naviac, Kotleba v štúdiu vôbec nemal sedieť. V popise relácie, ktorý RTVS v piatok zverejnila, bol za ĽSNS avizovaný ako hosť Rastislav Schlosár nie Kotleba.

Témou diskusie bola pripravenosť nášho zdravotníctva a sprísňovanie opatrení v súvislosti s aktuálnym stavom šírenia ochorenia Covid-19 na Slovensku, s ktorou Kotleba nemá nič spoločné. Aj v roku 2014 chcel Kotleba zneužiť podobne vysielací priestor, a prišiel do relácie o eurovoľbách namiesto svojich kandidátov, RTVS ho vtedy nepustila do budovy.

Na moje otázky, prečo tam odrazu sedel Kotleba, kto ho pozval, RTVS neodpovedala.

RTVS po relácii: Ospravedlňujeme sa divákom a dištancujeme sa od konania Mariana Kotlebu

RTVS v súčasnej vážnej situácii zlyhala na plnej čiare, nielen kvôli chýbajúcemu rúšku na tvári fašistu. V čase, keď pribúdajú každý deň stovky nakazených a zároveň narastá počet tých, ktorí veria rôznym konšpiráciám a  svojim deťom dajú do školy radšej háčkované sieťky, mala RTVS priniesť odbornú vysvetľujúcu debatu. Namiesto toho nechala v hlavnom vysielacom čase hovoriť bludy a dezinformácie Kotlebu o tom, ako veľmi sú vraj rúška škodlivé a o tom, že korona nie je žiaden problém a podobne. Na čo moderátor adekvátne nereagoval.

V RTVS by mali platiť pravidlá, ktoré určí RTVS. Dnes platili pravidlá, ktoré určil Kotleba.