Denník Penty neprekvapil. Pred Haščákom dal prednosť postavičke z Farmy

Denník Penty neprekvapil. Pred Haščákom dal prednosť postavičke z Farmy Foto: Penta a Plus jeden deň

Mimoriadnou udalosťou včerajšieho dňa bolo zadržanie a obvinenie jedného z najvplyvnejších ľudí na Slovensku spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Jeho meno figuruje v korupčných kauzách, ktoré ovplyvnili posledné roky politiku a dianie na Slovensku.

Prvú informáciu priniesol Denník N včera v utorok o 16:23, po pár minútach aj Aktuality.sk a za krátko bola téma s ďalšími informáciami o zadržaní a obvinení na titulke všetkých spravodajských médií ako hlavná a mimoriadna - s fotkami či videom ako Jaroslav Haščák v sprievode ozbrojených kukláčov vchádza do budovy sídla Penty. Bola na titulke všetkých - až na web denníka Plus jeden deň. Web Pluska.sk, ktorý patrí vydavateľstve Penty, správu o zadržaní Haščáka schoval na titulke hlboko dole do krátkych odkazov, a aj niekoľko hodín po tom, ako v iných médiách správa rezonovala ako hlavná téma, mal na webe len základnú informáciu (viď na obrázku z titulky Pluska.sk dole).

Informácia sa neobjavila ani na facebooku denníka.

 Podobne to bolo aj dnes v printovom vydaní denníka Plus jeden deň.

Haščák sa dostal na titulky všetkých denníkov. Denník N mal uzávierku ešte pred zverejnením informácie

Kým všetky denníky, ktoré majú uzávierku novín v neskorších večerných hodinách, mali na titulke Jaroslava Haščáka, na titulke Plus jeden deň je bezvýznamný príbeh o nejakom Stanislavovi z Farmy, na titulku ešte vošla téma o Borisovi Kollárovi, tetovaní neznámej austrálskej hviezdičky reality šou a zmienka o Trubanovi a Balážovi z Progresívneho Slovenska.

O Haščákovi ani bodka.

Článok o zatknutí spolumajiteľa Penty vyšiel v jeho denníku až na strane 5 s titulkom Zásah polície v budove Penty. Odzneli v ňom len základné informácie. Podstatnú časť článku tvorí vyjadrenie hovorcu Penty, ktorý spochybňuje kroky polície – zásah polície v budove Penty aj zadržanie a obvinenie jeho šéfa. Nikto iný v článku priestor na vyjadrenie nedostal.

Ani dnes nemá pluska.sk na titulke webu zmienku o zadržaní, obvinení Haščáka ale len "o rázii v Pente" s odkazom na zmeny na čele finančnej skupiny - jednoducho dnes slúži na jednostrannú krízovú komunikáciu majiteľa.

Plus jeden deň je jeden z hlavných titulov vydavateľstva News and Media Holding, ktoré patrí Pente. Tento denník aj jeho web pluska.ka už viackrát ukázali, ako vedia kriviť novinárske pravidlá v prospech svojho majiteľa.

No keď v roku 2016, keď Penta skupovala jeden titul za druhým, mnohí vyslovili obavy, že tak robí s úmyslom využiť médiá vo vlastný prospech, firma zverejnila dokonca Etický kódex Penty vo vzťahu k médiám a viacero vzletných vyhlásení: „Zásadne odmietame, aby redakčná činnosť smerovala k podpore konkrétnych podnikateľských záujmov," napísala Penta v etickom kódexe. „Úplne súhlasím s tým, že noviny by mali zostať nezávislé," povedal napríklad Jaroslav Haščák.

Dnešný spôsob spracovania aktuálnej mimoriadnej témy v čase, keď sa nad Haščákom zaťahujú mraky, už neprekvapil.