Správy a komentáre v RTVS pripravuje bývalý redaktor Parlamentných listov a zakladateľ pochybného Denníka S

Správy a komentáre v RTVS pripravuje bývalý redaktor Parlamentných listov a zakladateľ pochybného Denníka S Reprofoto RTVS

Pred pár týždňami RTVS šokovala tým, že v Správach a komentároch situáciu na Ukrajine analyzoval jeden z hlavných šíriteľov proruských dezinformácií na Slovensku Ján Čarnogurský. Moderátorka ani raz na dezinformácie adekvátne nereagovala, reláciou sa zaoberá licenčná rada, vedenie moderátorku z relácie stiahlo. Ján Čarnoguský sa však v relácii neocitol úplne náhodou. Vedúcim vydania Správ a komentárov, ktorý je zodpovedný za obsah relácie, témy a aj mená hostí, je Tomáš Pilz, ktorý roky písal pre slovenské aj české Parlamentné listy a propagoval známe mená dezinfoscény. Pilz, ktorý v minulosti pracoval pre STV a TA3, založil s bývalým redaktorom Zem a vek a bývalým Slovenským brancom pochybný Denník S a donedávna bol redaktorom online denníka Standard.

 Pilz sa stal jedným z vedúcich vydania Správ a komentárov na jeseň minulého roka, keď sa vedenie RTVS rozhodlo presunúť reláciu do lukratívneho času o 19:45.

Pilz sa v roku 2015 presťahoval do Prahy a stal sa redaktorom českých Parlamentných listov a aj ich slovenskej verzie. V tom čase PL šírili proruské naratívy, antiimigračné témy, dávali priestor antsystémovým predstaviteľom. Aktivisti strategického programu Kremlin Watch think-tanku Evropské hodnoty v júli 2016 zaradili Parlamentní listy medzi šesticu najvplyvnejších dezinformačných webov pre českých dezinformátorov. Podle výskumu Masarykovej univerzity z roku 2016 boli PL vnímané ako prechod medzi serióznymi médiami a šedou zónou prokremeľskej manipulácie. Slovenská obdoba nezožala toľko kritiky za obsah, na Slovensku má minimálny zásah. Pilz šíril v českých a slovenských PL naratívy Eduarda Chmelára, propagoval názory Ľubomíra Huďa z proruskej dezinformačnej Infovojny, názory Františka Škvrndu, "analýzy" Milana Žitného či Emila Vestenického.

Odporúčam aj: RTVS klesla s Jánom Čarnogurským na úroveň prokremeľskej RT

Tomáš Pilz bol aj jedným zo zakladateľov pochybného Denníka S. V roku 2019 spolu so kolegom z Parlamentných listov Pavlom Števkovom, bývalým prispievateľom do Zem a vek Tomášom Dugovičom a bývalým členom Slovenských brancov Jurajom Orlínom založili spoločnosť Tribun Media. Tá začala vydávať Denník S, ktorý Konšpirátori.sk zaradili do tzv. šedej zóny zoznamu nedôveryhodných webov pre inzerentov. Logo, názov Denníka S sa podobali na existujúci Denník N. Obsah mal bližšie k Hlavným správam či Parlamentným listom. Potom, ako Denník N zažaloval Denník S pre zneužívanie ochrannej známky, Denník S sa premenoval na Denník Slovensko a v roku 2021 skončil. Všetci jeho štyria zakladatelia Dugovič, Števkov, Orolín aj Pilz sa presunuli do denníka Štandard. Zaujímavosťou je, že vo svojich vizitkách ani jeden svoju minulosť spojenú s Parlamentnými listami, Zem a vekom, Denníkom S a Slovenskými brancami nespomínali.

Tomáš Pilz, od novembra, keď nastúpil do RTVS, pre Štandard nepíše. Podľa obchodného registra Pilz stále pôsobí so spomínanými novinármi v štruktúrach Tribun Media. Na otázku, či okrem práce pre RTVS pracuje aj pre iné subjekty, neodpovedal. 

Naratívy, na ktoré bol zvyknutý posledné roky, však neopustil. Odporúčam si pozrieť napríklad februárové vydanie relácie, kde Pilz pustil do vysielania Vladimíra Palka, ktorý za agresívnu politiku Ruska vinil Západ, pochybnú bulharskú novinárku Dilyane Gaytandzihievu, ktorú s obľubou citujú proruskí dezinformátori a bola označená britskou verejnoprávnou stanicou BBC za šíriteľku dezinformácií v kauze Skripaľ a taktiež aj bulharské novinárska organizácia na ňu upozorňuje, že je šíriteľka dezinformácií a moderátorku Martinkovú, ktorá na žiadne proruské naratívy či dezinformácie nereagovala. Samozrejme, o tom, akí "analytici" sa objavujú v Správach a komentároch, vie aj šéf vedúci odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky RTVS, ktorým je brat Tomáša Pilza Peter Nittnaus. Obaja sa do riadiacich funkcií v TV dostali za šéfa spravodajstva RTVS Vahrama Chuguryana.

V prípade zahraničnopolitických tém v Správach a komentároch pod vedením Pilza sa mnohí odborníci dostávajú do situácií, kde namiesto fundovanej diskusie o dôležitých aktuálnych témach musia vyvracať dezinformácie a manipulácie, ktoré do vysielania púšťa samotná RTVS. To sa stalo aj analytičke z Globsecu Miroslave Sawaris.

Správy a komentáre, ktoré RTVS vysiela v lukratívnom čase večerných správ, majú veľký dosah. Aj preto by ich mali pripravovať fundovaní autori, ktorí sa nemusia hanbiť za svoju minulosť, a nepúšťajú do vysielania verejnoprávnej televízie proruských dezinformátorov. RTVS na otázku, či je Pilz s jeho novinárskou minulosťou naozaj vhodný človek, aby bol vedúci vydania tejto relácie, zatiaľ neodpovedalo.