Fico na tlačovke V4 neprimerane kádroval redaktorku RTVS, nezastavil sa ani na facebooku (VIDEO)

Fico na tlačovke V4 neprimerane kádroval redaktorku RTVS, nezastavil sa ani na facebooku (VIDEO) Reprofoto ČT24

Premiér Robert Fico sa nezdržal kritiky novinárov ani na tlačovke po stretnutí premiérov V4. Nepáčila sa mu otázka zahraničnej redaktorky RTVS Kataríny Vítkovej. Hoci sa redaktorka na začiatku predstavila odkiaľ je, po otázke, ktorá sa mu nepáčila, sa jej neprimeraným tónom opakovane pýtal, či je z „verejnoprávnej televízie Slovenska.“ Dával tak najavo, že má inú predstavu o tom, čo si môže a čo si nemôže dovoliť pýtať sa premiéra redaktorka verejnoprávnej televízie.

Čo nahnevalo v otázke redaktorky RTVS Roberta Fica?

"Váš prejav k výročiu ruskej invázie na Ukrajine ľahostajne nenechal minimálne dvoch premiérov v tejto miestnosti. Pán Tusk na to reagoval s uznesením a úžasom. Pán premiér Fiala hovoril, že ho to neteší a že vám dohovorí. Preto sa vás chcem opýtať … neobávate sa toho, že pre vašu čoraz tvrdšiu rétoriku by sa Slovensko mohlo dostať do izolácie, že by sa s vami kolegovia nabudúce stretli, podali si ruku, ale so Slovenskom by už nezdieľali citlivé bezpečnostné informácie, že by ste na budúci summit do Paríža už neboli pozvaní. Podobne ako Maďarsko,“ spýtala sa Vítková.

"Verejnoprávna televízia? Slovenska? Ja sa pýtam, či ste zo slovenskej verejnoprávnej televízie? Ale pýtam sa ešte raz. Kto ste? Však chcem vedieť odkadiaľ ste,“ pýtal sa Fico, hoci sa redaktorka na začiatku slušne predstavila a povedala aj akú redakciu zastupuje.

"Pán premiér, ja verím, že pozeráte slovenskú verejnoprávnu televíziu. Som Katarína Vítková," reagovala novinárka.

"Ja sa pokúšam vo svojich vystúpeniach používať fakty. Ak má niekto dokáže presvedčiť, že tie fakty nie sú pravdivé, tak som pripravený samozrejme, povedať aj niečo iné. Včera ste všetci spustili paľbu na Slovensku vrátane verejnoprávnej televízie. Všetci, vrátane opozičných politikov, že som si vymyslel bublinu, tému možnej účasti vojakov NATO a Európskej únie na Ukrajine. A potom vám to pán Macron večer všetkým vysvetliť. Takže poprosím trošku viacej verejnoprávnosti kolegyňa," dodal Fico.

 Pričom zakrátko dal na facebook kritický status, ktorým spochybnil prácu novinárky:

„NEAKCEPTOVATEĽNÉ! Z REDAKTORKY RTVS SA STALA POLITICKÁ AKTIVISTKA, KÁDRUJÚCA PREMIÉROV! Novinári a redaktori vybraných médií na Slovensku sa pomiatli v boji so súčasnou vládou pre jej suverénne politické postoje na medzinárodnej scéne. Urážať premiéra inej krajiny klamstvami na vážnej tlačovej konferencii V4 je vrchol a pre RTVS obrovská hanba. Ani novinári nemôžu a nesmú všetko!“ napísal na facebooku Fico, pričom pridal aj otázku od Vitkovej, pri ktorej však úvod, v ktorom citovala kritické postoje poľského a českého premiéra k Ficovmu vystúpeniu, vynechal.

Vítková si robila len svoju prácu a pýtala sa úplne profesionálne a na pomery RTVS aj celkom odvážne. Vo svojej otázke v živom vysielaní z tlačovej besedy presne pomenovala, ako Ficova rétorika ovplyvňuje vnímanie Slovenska v kontexte medzinárodných vzťahov a spýtala sa na ďalšie riziká.

"Redaktorka Katarína Vítková položila predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi legitímnu otázku. Podľa nášho názoru ju uviedla v kontexte predchádzajúcich udalostí a vyjadrení, ktoré odzneli v súvislosti so summitom V4. RTVS nebude hodnotiť reakciu Roberta Fica," píše v stanovisku pre Omediach.com RTVS.

 Šéf RTVS v týchto dňoch reagoval na útoky na viacerých známych moderátorov RTVS zo strany straníckeho kolegu Fica.

Podrobnosti: Šéf RTVS reaguje na útoky Blahu voči Jančkárovej, Havranovi a Cifrovej Ostrihoňovej

Premiér Fico od nástupu k moci spochybňuje mienkotvorné spravodajské médiá, neodpovedá na otázky, neposkytuje viacerým spravodajským médiám rozhovory a v poslednom období sa terčom jeho útokov stáva práve RTVS, kde Smer ako aj SNS netaja záujem ísť v šlapajách orbanovskej mediálnej politiky, ktorá má pod úplnou kontrolou verejnoprávne médiá v Maďarsku. Ficova predstava o verejnoprávnosti znamená byť za každých okolností poplatný vládnej strane.