Sesterský časopis Slovenky spolupracuje s konšpiračným webom

Sesterský časopis Slovenky spolupracuje s konšpiračným webom

Web, ktorý lieči rakovinu vodou a vitamínmi, sa pochválil, že spolupracuje s mesačníkom Slovenka Zdravie a rodina. AKTUALIZÁCIA o stanovisko šéfredaktorky.

 


"Milí čitatelia, nadviazali sme spoluprácu so spriateleným portálom www.badatel.net Je vynikajúci!!! Odporúčame!!!" pochválil sa časopis Slovenka Zdravie rodiny vo februári na facebooku. „Od 13.2.2015 Badatel.net v časopise Slovenka – Zdravie rodiny," pochálil sa web badatel.net.

 

O tom, akú úroveň majú články na badatel.net, jeden príklad za všetky z článku o liečení rakoviny vodou: Ak ráno vypijete krátko po prebudení hneď 4 poháre vody (0,7 litrov) a potom sa v presne určenom intervale najete, pri dodržiavaní tohto režimu vyliečite rakovinu za 180 dní.

Majú aj ďalšie rady: napríklad, že chemoterapia je horšia ako žiadna liečba, alebo že rakovinu vylieči vitamín B17 alebo C. Ak takýmto radám uverí onkologický pacient, následky môžu byť hrozné. To, že ľudia takýmto zázračným radám veria, dokladá fakt, že článok o vode ako lieku na rakovinu má cez 50 tisíc odporúčaní len na Facebooku. Žiaden odkaz na zdroj informácie, len „výskum ukázal."

Práve tento web si vybralo na spoluprácu vydavateľstvo Slovenky, ktoré každoročne dáva cenu Slovenka roka vedkyniam a lekárkam.

Na hrozbu šírenia rôznych alternatívnych rád, upozorňuje napríklad aj web lovcisarlatanov.sk, ktorý web badatel.net označil za „naj" zo skupiny šíriteľov nezmyslov a šarlatánov. Kritizoval napríklad článok o tom, že testy na Helikobactera sú nezmysel, alebo článok o Samoliečbe sklerózy multiplex.

Vydavateľstvo Star Production začalo vydávať mesačník Slovenka Zdravie rodiny na jeseň minulého roka – ohlásilo ho ako časopis o zdravom životnom štýle.

Prečo sa Slovenka rozhodla pri zdravotníctve spolupracovať práve s týmto webom, ako vyzerá táto spolupráca? Redakcia zatiaľ neodpovedala. Badatel.net sa pochválil, že pre časopis pripravil tému, ako sa zbaviť migrény. Nie je jasné, na ktorých ďalších článkoch spolupracoval.

V marcovom čísle napríklad nájdete článok o vyliečení celiakie, za ktorý by sa ani badatel.net či Anatolij Kašpirovský nehanbil. Tzv. „skutočný príbeh" o tom, ako sa Michal Andrejco vyliečil z celiakie vďaka ezoterickej metóde Cesta. Mimochodom Andrejco ako autor článku a terapeut metódy Cesta, v článku propaguje „zážitkové semináre" o hľadaní pravdy a lásky v sebe a podobne... Článok vyzerá ako neoznačená inzercia na ezoterickú knihu a prednášky po Slovensku, ktoré ponúkajú alternatívne spôsoby liečenia.


Aktualizácia o stanovisko šéfredaktory Slovenka Zdravie rodiny Alexandry Okálovej 23:45

"Spolupráca prebieha tak, že ak máme záujem prebrať nejaký článok z daného portálu, s ich súhlasom ho uverejníme. Mňa zaujal článok o bylinkách, ktoré dokážu zmierniť bolesť, tak som požiadala majiteľa portálu o zverejnenie. To bolo v marcovom vydaní. Vo februárovom som použila stať o prírodných spôsoboch, ako zmierniť migrénu. Všetko úplne neškodné informácie, nijako ohrozujúce zdravie. To, že ide o konšpiračný portál, je asi vec názoru, aj keď súhlasím, že liečba rakoviny vodou je nezmysel. Pri tak vážnom ochorení by som túto metódu skutočne neuvádzala. Na druhej strane, skutočne nie je v našich silách poznať kompletné portfólio článkov tohto portálu, takže sme vôbec netušili, že na svojom webe majú články, ktoré môžu byť "nebezpečné". Na druhej strane, myslíme si, že ak s niekym spolupracujeme, neznamená to ešte, že s ním musíme zdieľať úplne všetky jeho názory, ktorými sa prezentuje. My sme si vyselektovali konkrétne informácie, ktoré nie sú nijako zdravie ohrozujúce.

A teraz k článku od pána Andrejca. V prvom rade, nie je to inzercia. Ide o jeho príbeh vyliečenia, ktorý nijakým spôsobom nepropaguje terapiu CESTA ako JEDINÝ spôsob liečby. Sám je autorom článku. Rozhodli sme sa ho uverejniť, pretože našou filozofiou je ponúkať aj alternatívne spôsoby liečby konkrétnych zdravotných problémov, pričom však nezabúdame ani na vedecké hľadisko. Je to vždy veľmi vyvážené. Preto za týmto príbehom nasledujú ďalšie 4 strany medicínskeho pohľadu. My skutočne nechceme ľuďom škodiť, len poskytovať rôzne pohľady na vec. V žiadnom prípade nepropagujeme alternatívnu liečbu ako kľúčovú a jedinú možnú formu liečby."